Valikko Sulje

Yhteiskuntavastuu ei ole projekti

Opettaja tankkaa uusiutuvaa polttoainetta Salon seudun ammattiopiston omalla tankkausasemalla kuorma-autoon.

Muutama vuosi sitten teimme Salon seudun koulutuskuntayhtymässä jälleen kerran toimintamme itsearviointia. Tällä kertaa arvioinnin kantava teema oli yhteiskuntavastuu. Se toistui arviointikysymyksissä moneen kertaan eri näkökulmista.

Arviointiryhmä pyöritteli hämmästyneenä päätään ja joutui useaan kertaan toteamaan, että asiaa ei ole mietitty tai se ei ole kunnossa. Yhteiskuntavastuu pääsi yllättämään koulutuksen järjestäjän täysin.

Arvioinnin jälkeen totesimme, että asia on laitettava kuntoon. Niinpä ryhdyimme tutustumaan aiheeseen tarkemmin. Määritelmiä löytyi monia, näkökulmia samoin. Yhteistä niille kaikille oli, ettei mistään löytynyt mitään uutta. Ongelmamme oli, ettei asioista ollut keskusteltu samoilla termeillä, joita arviointilomakkeissa käytettiin.

Yhteiskuntavastuun ulottuvuudet näkyviksi

Ratkaisumme oli tehdä kokonaisuus näkyväksi. Meille yhteiskuntavastuu koostuu seitsemästä osakokonaisuudesta: vastuu opiskelijoista, vastuu ympäristöstä, työolosuhteet, vuoropuhelu työelämän kanssa, taloudellinen ja toiminnallinen tehokkuus, ajantasainen osaaminen sekä sosiaalinen vastuu. Lopputulos oli, että näitä kaikkia asioita oli tehty jo pitkään ja itseasiassa hyvällä menestyksellä. Näistä asioista huolehtiminen oli niin itsestään selvää, ettei niihin kiinnitetty sen erityisempää huomiota. Esimerkiksi kaikille toiminta-alueen peruskoulun päättäneille on järjestetty opiskelupaikka jo lähes parikymmentä vuotta.

Ympäristövastuun tavoite on tulla itsestään selväksi asiaksi

Kuva 1. Salon seudun koulutuskuntayhtymän ympäristöohjelma muodostuu kolmesta osa-alueesta: energia, jätteet ja hankinnat.

Hämmästyttävintä oli huomata, että huonoiten hoidettu osa-alue oli vastuu ympäristöstä. Toki silläkin sektorilla tehtiin paljon, mutta toiminta kaipasi terävöittämistä. Siksi laadimme ympäristöohjelman, jossa parannuksia tehdään kolmella osa-alueella. Energia: energiankulutuksen vähentäminen ja käytetyn energian ympäristöystävällisyyden lisääminen; Jätteet: jätteiden määrän vähentäminen, jätteiden lajittelu ja jätteiden kierrätys; Hankinnat: kestävät hankinnat, ympäristöystävälliset materiaalit ja kertakäyttökulttuurin vähentäminen. Tavoite on, että näistäkin asioista tulee itsestään selvä osa jokapäiväistä toimintaamme.

Arjen valinnat kestävimmiksi

Muutokset näkyvät myös arjessa. Siirryimme käyttämään kaikissa dieselajoneuvoissa uusiutuvaa polttoainetta syksyllä 2020. Koska sitä ei ollut saatavilla lähiseudun huoltoasemilta, rakensimme oman tankkausaseman. Seuraavana syksynä myös työkoneissa siirryttiin uusiutuvan polttoöljyn käyttöön – heti tuotteen tultua markkinoille.

Kuva 2. Opettaja Kalle Elsilä tankkaa Salon seudun ammattiopiston ajo-opetuskuorma-autoon uusiutuvaa polttoainetta.

ähköautojen määrä on noussut lähes kymmeneen prosenttiin kaikista ajoneuvoista. Rakensimme aurinkosähkövoimalan, olemme vaihtaneet valaistusta energiatehokkaammaksi ja lisänneet valaistuksen ohjaukseen liiketunnistimia. Lämmitystä ja ilmastointia on säädetty optimaalisemmaksi. Myös entistä suurempi osa jätteistä päätyy kierrätykseen. Pieni, mutta näkyvä, muutos oli sekin, että kahvioissa luovuttiin kertakäyttöastioista. Muutoksen jälkeen olemme myyneet satoja termosmukeja, jotka ovat korvanneet kertakäyttömukit – asiakkaita houkuttelee se, että oman mukin saa täyteen halvemmalla kuin kahvion mukin ja lisäksi myynnissä olevat termosmukit ovat vähän kahvion mukeja suurempia.

Olli-Pekka Juhantila

kuntayhtymän johtaja

Salon seudun koulutuskuntayhtymä