
Palefacelta ohjeita tuleville räppäreille
Mitä räp on? Tai vielä oleellisemmin: miksi räp on? Ja miten räp voi liittyä kestävään kehitykseen?
Karri Miettinen eli räp-artisti Paleface piti tammikuussa 2023 Pop & Jazz Konservatoriolla räp-workshopin, jossa opiskelijat saivat läpiluotauksen räpin syviin juuriin. Paleface johdatteli osallistujat historian kautta nykyräppiin ja erityisesti Suomi-räppiin: reality-räppäreihin, jutuniskijöihin ja stooritellereihin. Katse kiinnittyi siihen, mitä heillä on sanottavaa ja siihen, miten värikkäin tavoin ja monenlaisella musiikilla sanottavansa voi tuoda esiin.
Räppi kumpuu tuskasta
Räpin syvät juuret eivät ole missään sen vähemmässä kuin orjalaivoilla ja rotuerottelussa. Räpin syntyhistoria on varsin verinen; ensimmäisillä räppääjiksi jollain tavalla tunnistettavilla oli todellakin edellisten sukupolvien velkaa yli oman tarpeensa. Heillä oli repussansa sukupolvien yli tulevan epäoikeudenmukaisuuden ja väkivallan tuomaa tuskaa. Niinpä he ja heidän jälkeensä tulevat ottivat käyttöönsä sen aseen, mikä heillä oli: vahvan puheen ja afroamerikkalaisen musiikkiperinteen yhdistelmän.

Mitä me voisimme räpistä oppia? Paljonkin. Asennetta. Huomion viemistä epäkohtiin. Ahdistuksen ulos lausumista. Tinkimättömyyttä. Kärsimyksen historian esiin tuomista – tämähän on tärkeä räpin osatekijä.

Paleface innoitti opiskelijoita
Paleface on julkaisemassa pian uutta levyä, jolla hän jatkaa kantaaottavien biisiensä pitkää sarjaa. Osin myös uusien kappaleidensa siivittämänä hän heitti VASKI-hankkeen sisältöhaasteen työpajaan osallistuville opiskelijoille: ”YK:n kestävän kehityksen teemat. Näistä olis tarkoitus tehdä räppejä. ”Mut kattokaa, täs on aika laaja skaala: maanpäällinen elämä, merenalainen elämä, siihen sisältyy oikeestaan kaikki, niin et ei sitä kauheesti tarvi jännittää.” Yli kolmekymmentä opiskelijaa tarttui haasteeseen ja uskaltautui kohti uutta, kenties vähän omalle epämukavuusalueelleen.
Lopputuloksena kaksikymmentä uutta räppiä
Mitä syntyi? Pop & Jazz Konservatorion opiskelijat loivat lähes kaksikymmentä uutta, toinen toisistaan poikkeavaa räppiä yksin tai pienissä tiimeissä, kärsimyksen historian perinnettä kunnioittaen ja esille tuoden. Meillä on agendalla osittain eri asiat kuin menneillä vuosisadoilla, mutta todellakin moni asia puristaa ja ahdistaa.
Joku laulaa ja räppää sodasta Ukrainassa, kun me olemme täällä ”hiljaisten tähtien alla” tietoisina tilanteesta. Toinen tuo esiin ihmisarvon, toisten kunnioittamisen tai ystävyyden puutetta. Jonkun näkökulma on perheväkivallasta yli sukupolvirajojen. Ja kyllä – todellakin vaakakupeissa ovat vahvasti myös ilmastovastuullisuus ja luonnon arvostaminen versus ahneus ja mukavuudenhalu. Jokainen meistä tekee virheitä, mut nyt täytyis tarttuu isoimpaan ikinä, kiteyttää opiskelija.


Pop & Jazz Fest -viikolla kuullaan opiskelijoiden ajatuksia
Pop & Jazz Konservatoriolla olemme VASKI-hankkeen aikana keränneet opiskelijoilta ja henkilökunnalta pieniä haastatteluvideoita. Julkaisemme näitä vähitellen somessa ja esitämme vielä Pop & Jazz Fest -viikolla maaliskuussa koosteena yhdessä opiskelijoiden räp-tiiserin kanssa. Videokatkelmissa on pieniä ja suuria arkipäiväisiä lausahduksia, pohdintaa tämän päivän tilanteesta ja kestävästä elämäntavasta, eikä tietenkään komiikkaakaan ole unohdettu.
Muusikoilla mahdollisuus vaikuttaa kulttuuriin
Haastatteluvideoissa vastattiin esimerkiksi kysymykseen ”miten kestävää kehitystä voi edistää oppilaitoksen arjessa”. Paljon lausuttiin ajatuksia myös musiikkialasta, liittyen esimerkiksi kierrätykseen, kulutusta kestäviin soittimiin ja konserttikäytäntöjen ekologisuuteen. Yksi lause mielestäni kuitenkin kiteytti sen, missä meillä on jotain todella ainutlaatuista: ”Muusikot on julkisia työntekijöitä, me vaikutetaan kulttuuriin. Niin, se on se tapa, jolla me voidaan vaikuttaa myös laajemmalla kuin vaan omalla jalanjäljellä.”
Ulrika Kauniskangas
Vararehtori
Pop & Jazz Konservatorio
Meillä on asiaa. Pysykää kuulolla!
Pop & Jazz Fest 22.3.2023, Lauluntekijöiden ilta 6.4.2023.
