Valikko Sulje

Vastuullisen ammatillisen koulutuksen edistyminen Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistossa

Kuvassa on kaksi aikuista poseeramassa siivoskärryn luona. Seinällä lukee "Kyse ei ole siitä, mitä tapahtuu, vaan siitä, miten siihen suhtautuu."."
Mäntymetsää.

Poken Saarijärvellä sijaitseva luonnonvara-alan yksikkö on yksi Keski-Suomen alueen viidestä Ympäristökasvatuksen kehittämiskeskuksesta. Luonnonvara-alalle on myös myönnetty OKKA-säätiön ympäristösertifikaatti vuonna 2009 ja kestävän kehityksen sertifikaatti vuonna 2011. Sertifikaatti on uusittu vuoden 2022 alussa.

Luonnonvara-alan esimerkin innoittamana ja vastuullisemman ammatillisen koulutuksen järjestäjäksi haluamisen myötä Poke on ryhtynyt kartoittamaan ja kehittämään toimintaansa myös muilla kampuksilla, joita on yhteensä viisi. Kehittämistoiminnan tavoitteena on saada lähivuosina kestävän kehityksen sertifikaatti koko oppilaitokselle.

Poimintoja viimeisimmistä toimenpiteistä Pokella

Kehittämistyöhön nimetty työryhmä on vieraillut eri koulutusalojen oppimisympäristöissä ja yhdessä alan opettajien ja opiskelijoiden kanssa kartoittanut tilojen ja toimintatapojen vastuullisuutta.

Yhtenä esimerkkinä Talotekniikan oppimisympäristöt, joissa yhdessä ajantasaistettiin kierrätyspiste opiskelussa käytetyille materiaaleille. Kierrätyspistettä täydennettiin infotauluilla.

Pieni vihreä roskis zoomattuna
Nuoria henkilöitä kuusi kappaletta vesistön vieressä.

Opiskelijat mukana

Prosessiteollisuuden työtiloissa pohdittiin lajitteluastioiden riittävyyttä ja sijoittelua. Ajoneuvoalan autohalleissa laadittiin selkeä suunnitelma lajitteluastioiden sijoittelusta ja selkeistä käyttöohjeista.

Opiskelijat osallistuvat selkeästi aktiivisemmin vastuullisuusasioiden pohtimiseen ja kehittämiseen, kun saavat sanoa omia mielipiteitään ja ne otetaan huomioon. Tämän huomion innoittamana aiomme syksyllä teettää ideointikyselyn opiskelijoille vastuullisesta toiminnasta eri koulutusaloilla.

Uudistuneet asuntolat tarjoavat kestävyyttä

Poken kahdella kampuksella toimii opiskelija-asuntolat, joiden vastuullisuutta myös kartoitettiin. Piilolan kampuksella vuonna 2022 valmistuneen remontin myötä asuntolatoiminta on tehty helposti toteutettavaksi. Tilojen pintamateriaalit on valittu kestäviksi ja helposti puhdistettaviksi.

Asuntolan tiloissa on kiinnitetty huomiota kalustusasteeseen ja irtotavaran määrään, näin ollen pintojen puhdistamiseen riittävät miedot ympäristömerkityt yleispuhdistusaineet. Tilojen ja pintojen säännöllinen siivous on myös keino minimoida kemikaaleja ja vedenkäyttöä.

Valkoinen pelkistetty huone. Seinällä tv. Keskellä suuri pöytä kymmenen tuolia.
Kuvassa nuori henkilö pitää kiinni imurista ja hymyilee. Taustalla kaksi muuta imuria ja paljon siivoustarvikkeita ja ohjelappuja seinillä.

Siisteyttä ja jätteiden lajittelua asuntolassa

Roskien lajittelu on tehty helpoksi sopivien lajitteluastioiden ja ohjeistuksen avulla. Valaistuksen toimiminen liiketunnistimien avulla säästetään valaistukseen menevää sähköä. Pyykkihuolto on järjestetty ja suunniteltu niin, että energiankulutus on vähäistä. Yhteisistä tiloista löytyy energiatehokas käyttöasteeseen sopiva pyykinpesukone sekä kuivaushuone.

Sosiaalinen vastuullisuus toteutuu asuntola-asumisessa mm. toisten huomioon ottamisessa, yhdessä toimimisessa sekä jokaisen hyväksymisessä sellaisenaan kuin on.

Kuva: Tiina Möttönen

Siivousvälineideiden kierrättäminen

Poken puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen koulutusala ja oppilaitoksen siivoustoimi tekevät tiivistä yhteistyötä oppimisympäristöissä, sekä työpaikoilla tapahtuvan oppimisen yhteydessä. Oiva esimerkki kiertotalouden käytännön toteutuksesta onkin opetuksessa käytettävien lähes käyttämättömien siivousvälineiden lahjoittaminen oppilaitoksen siivoushenkilöstön käyttöön.

Aina ei todellakaan tarvitse ostaa uutta, jos entiset ovat täysin käyttökelpoisia!

Kuva: Tiina Möttönen

Kuvassa on kaksi aikuista poseeramassa siivoskärryn luona. Seinällä lukee "Kyse ei ole siitä, mitä tapahtuu, vaan siitä, miten siihen suhtautuu."
Mansikoita peltikipossa. Koristeeta kaksi pientä valkoista kukkaa.

Kestävästi opiskelijaruokailua!

Poken ruokapalveluiden yhteistyökumppaneita valittaessa arvioidaan heidän toimintaansa myös kestävän kehityksen näkökulmasta. Poke liittyi syksyllä 2021 Portaat luomuun –ohjelmaan. Poke liittyi ohjelman ensimmäiselle portaalle, mikä tukee kestävän kehityksen toimintoja. Ruokia valmistettaessa raaka-aineina käytetään luomutuotteita ja lähiruokaa mahdollisimman paljon. Pokella on sitouduttu tarjoamaan luomuna esimerkiksi näkkileipää, kaurahiutaleita ja laktoositonta maitoa. Lähiruokaa on puolestaan suurin osa leipomotuotteista ja pääosa marjoista.

Biovaaka kertoo ruokahävikin

Jätteen syntymisen kannalta olennaiset valinnat tehdään jo tuotteiden hankintavaiheessa

Poken ruokapalveluilla on toimiva jätteiden lajittelu. Jätteiden syntymistä minimoidaan jo valmistusvaiheessa ja lajitteluastiat ovat tarkoituksenmukaisissa kohdissa.

Koulun ruokalassa on käytössä elektroninen biojätevaaka, jolla voidaan seurata asiakkaiden palauttaman ruoan määrää. Tuloksia kirjataan ja seurataan säännöllisesti. Tulokset otetaan huomioon ruokalistasuunnittelussa. Ruokahävikin minimoimiseen löytyy ohjeistusta ruokalan näkyviltä paikoilta.

Kuva: Tiina Möttönen

BIojätevaaka, jossa näytöllä lukee "Edellisen päivän hävikkimme 8kg vastaa 1
Monivärinen valokyltti, jossa lukee "Make this world better".

Työ jatkuu, koska tavoite on iso

Vastuullisuustoimien kehittäminen Pokessa jatkuu ja kehittyy vaikka sertifikaattikin lähivuosina myönnettäisiin. Tärkein tehtävä on kuitenkin saada opiskelijoiden, sekä nuorten että aikuisten, asenteet ja ajattelutavat käytäntöön.

Uskomme, että tulevaisuudessa kestävyys- ja vastuullisuusasiat huomioidaan kaikessa toiminnassamme ja siitä muodostuu johtamisen, opetuksen ja toimintakulttuurin luonteva toimintatapa!

Kirjoittajat: Mervi Makkula ja Tarja Hyötyläinen, POKE