Valikko Sulje

Billigt, flexibelt och energisnålt!

Ett vitt hus.

Kan vi bygga hus som är hållbara utan att vara dyrare än konventionella? Ja, det kan vi. Med hjälp av byggnadsautomation och från början integrerade lösningar som databussar och solceller som takmaterial lyckas det. Ett sätt för yrkesutbildningen att vara hållbar, är att i praktiken visa på nya hållbara lösningar. Det har Yrkesakademin i Österbotten gjort med det Teknikhus vi byggt på vårt campus i Vasa.

Lärmiljö

Yrkesakademins teknikhus har byggts av våra studerande. Det fungerar även färdigställt som lärmiljö för våra studerande. Även övriga (du!) kan på webben bekanta sig med huset via webbsidan www.teknikportalen.fi

Huset värms och kyls med fläktkonventorer som drivs av en luft/vattenvärmepump kopplad till en ackumulatortank. Väggarna är inte bärande och består av flera fristående lager. Detta ger flexibilitet och möjlighet till enkel reparation, flyttning och återvinning. Automationen har förverkligats utan kabeldragningar och i stället används databussar. Det blir både billigare och med flexibelt. Användningen av el optimeras utgående från priset på Spotmarknaden.

Mies käyttää rakennusmaalla työkalua
Ympyrä, jossa lukee VASKI-projektet, vaski.info. Projekt för en ansvarsfull och hållbar yrkesutbildning.

Lär och lär ut – positivt!

VASKI-projektet ger bland annat möjlighet för personalen på våra skolor att lära sig mer om hållbarhet. Och vi kan bli bättre på många saker. Samtidigt gör vi redan många saker riktigt bra. Det skall vi inte vara rädda för att visa upp! Hållbarhet skall hela vägen lyftas fram som en positiv möjlighet. Av olika orsaker mår våra ungdomar allt sämre. Det är också en del i hållbarhetsarbetet att visa på möjligheter och framsteg, att skapa framtidstro. Jag tycker rentav att det är en skyldighet.

Henrik Ingo, FUI-koordinator Yrkesakademin i Österbotten