Valikko Sulje

Yhdessä kohti kestävää ammattilaisuutta

Kolme naista hymyilee ja näyttää peukaloa.

Huhtikuussa vihreät teot ja liike virtaa oppilaitoksiin

Meillä SAKU ry:ssä on ollut toiveena luoda yhdessä tekemisen paikkoja ja kestävää arkea oppilaitoksiin. Haluamme kannustaa matalan kynnyksen vihreisiin tekoihin ja arjen liikkeen lisäämiseen. Liikevirtaa-kampanjan kautta pystymme tarjoamaan opiskelijoille mahdollisuuden kestävän kehityksen asioiden yhdessä pohtimiseen ja toteuttamiseen.

Kampanjaa toteutetaan neljättä kertaa ja tämän yhteisen asian äärellä oli mukana viime vuonna 10 000 opiskelijaa. Korviimme on kantautunut, että opiskelijat ovat lähteneet yhdessä roskakävelylle ja kirpparikierrokselle, joka on lisännyt liikettä sekä yhteenkuuluvuutta. Kampanjaa on toteutettu myös osana työkyvyn- ja hyvinvoinnin ylläpitämisen opintoja. Meitä on ilahduttanut kampanjasta saatu palaute opiskelijoilta, kun he kertovat kuinka Liikuntahaasteessa kaikki tiimiläiset tsemppasivat toisiaan ja kun kunto kasvoi, jaksaminen arjessa lisääntyi.

Liikevirtaa-tapahtumien toteutumiseksi on tärkeää, että oppilaitoksessa viestitään kampanjasta ja otetaan ideoimiseen ja markkinointiin mukaan esimerkiksi tutoropiskelijoita. Me näemme opiskelijoiden osallisuuden tärkeänä ja heillä varmasti on ajatuksia ja toiveita meitä kaikkia koskettavassa aiheessa.    

Arjen vihreiden tekojen ja Liikevirtaa-tapahtumien ei tarvitse olla suuria tai hankalia toteuttaa. Meidän valintojamme arjessa on kulkea työmatkat junalla auton sijaan, erotella välipalarahkan metallinen kansi ja muovinen purkki niille tarkoitettuihin kierrätysastioihin sekä pakata kauppaostokset kestokassiin. Millaisia virheitä tekoja teet jo arjessasi ja missä olisi vielä parantamisen varaa? Kannustamme pienin askelin tekemään yhdessä hyvää itseä, yhteisöä ja ympäristöä kunnioittaen.

Kuvassa Saku ry:stä Tiina Hasari ja Elisa Brusila Saku-hahmon kanssa.

Nyt huhtikuussa Liikevirtaa-kampanjaa toteutetaan käsi kädessä Vaskihaaste-kampanjan kanssa. SAKU ry on myös tehnyt omia Vaskihaaste-lupauksiaan. Olemme luvanneet tuottaa kestävämpiä tapahtumia muun muassa suosimalla kimppakyytejä, elämyspalkintoja ja tarjoamalla kasvispainotteista ruokaa.

Vaskihaaste-kampanjan oppilaitoskiertueen viimeinen määränpää oli Stadin AO, jossa samaan kuvaan ehtvät Elisa Brusila (Saku ry), Virve Rinnola (VASKI-hanke) ja Tiina Hasari (Saku ry).

VASKI-hankkeessa luodaan toivoa vastuullisemmasta ja kestävämmästä tulevaisuudesta

Minulla on unelma, että jokainen ammattiin valmistuva ymmärtäisi, että hänellä on mahdollisuus muuttaa tuleva. Siitä syntyi idea valtakunnallisesta Vaskihaaste-kampanjasta, kertoo Vaskihaasteen koordinaattori Virve Rinnola, VASKI- Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hankkeesta. Tulevaisuutta ei ole vielä nimittäin lukittu. Kestävyysmuutoksessa on kyse siitä, että sinun, minun ja meidän kaikkien sekä ympäristön tulevaisuus olisi parempi.

Paljon on jo tehty, mutta kestävyyskriisi ja ilmastonmuutos luovat synkät varjot. Meidän jokaisen on tehtävä jo nyt asioita eri tavalla niin kotona kuin tulevina ammattilaisina. Vaskihaaste-kampanja haastaa ammatillisia oppilaitoksia innostamaan ja aktivoimaan opiskelijoita jättämään kestävän kehityksen ja vastuullisuuden lupauksia. Sen voi tehdä kampanjasivustolla ja somessa. Ideana on myös haastaa muita mukaan. Jo nyt näyttää siltä, että kampanjasta tulee menestys – mikäli kiinnostuksen merkit pitävät paikkansa. Yhdessä suurena rintamana ammattiin opiskelevat voivat näyttää esimerkkiä, miten olla edelläkävijä, miten kääriä hihat.

Tehdään tulevaisuudesta kestävämpi yksi lupaus ja teko kerrallaan!

Kirjoittajat:

Koulutuskoordinaattorit Elisa Brusila ja Tiina Hasari Saku ry:stä ja Virve Rinnola, VASKI – Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hankkeen vastuullisuusviestinnän asiantuntija, kehittäjä ja ammattiope. Hän koordinoi Vaskihaaste-kampanjaa.