Valikko Sulje

Useinkaan ei tarvitse ostaa uutta

“Jos puhelin menee rikki, niin ei heti tarvii ostaa uutta.”

Suomen Diakoniaopistolla annettiin vastuullisuuslupauksia kampuskahveilla. Kampuskahvit ovat yhteisöllinen hetki, jossa sosiaalinen vastuu toteutuu jo itsessään, sillä kahvit keittää puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan opiskelijat koko oppimisyhteisölle. Nytkin kahvia ja teetä kävivät hörppimässä niin opiskelijat, valintapäivään tulleet hakijat, vahtimestari, opettajat, kuraattori, yhteisövalmentaja, koulutuspäälliköt ja muutama hankeihminen.

Opiskelijoiden kanssa jutellessa kestävyyden eri alueet tulivat hienosti esiin – moni palvelualan opiskelija koki tärkeimmäksi vastuullisuusteoksi sen, että opiskelee alaa, jolla auttaa ihmisiä. Kasvatusalan opiskelijat pohtivat päiväkotien kierrättämisen mahdollisuuksia ja huomasivat tärkeän roolinsa lasten ja nuorten kestävyystaitojen tukemisessa.

Eräs opiskelija taas huomasi osaavansa korjata monta teknistä laitetta itse, jolloin ei tarvitse heti rynnätä kauppaan ostamaan uutta puhelinta tai kuulokkeita rikkoutuneiden tilalle. Kävimme tärkeitä keskusteluja työelämästä ja siitä, mitä itse voi tehdä arjessaan toisin, kuten ottaa lyhyempiä suihkuja, lisätä kasvisruuan syömistä tai pyöräillä töihin. Yksi tunnisti kiertotalousalustan, toinen oman roolinsa ikäihmisten hoitajana ja kolmas näki oman työnsä merkittävimpänä vastuullisuustekona tulevaisuuden kasvattajien opettamisen, jolloin oman työn vaikutus yltää mahdollisesti useamman sukupolven päähän.

Mitä sinä lupaisit tänään, jotta huomisen maailma olisi piirun verran vastuullisempi?

Kirjoittaja;: Kaisa Nurkkala, hankepäällikkö, Suomen Diakoniaopisto