Valikko Sulje

VAMIA-LEAN-HUKKATALKOOT-VASKIHAASTE

Neljä ihmistä kuvassa seisomassa ja roll up-teline, jossa lukee Zero Waste Finland

Vamian keskeisiin arvoihin ja strategioihin kuuluu Lean ja Lean-ajattelu. Käytännössä Vamia kouluttaa niin henkilökuntaa, opiskelijoita kuin työelämääkin Lean-filosofian mukaisesti.

Mitä Lean sitten tarkoittaa?

Lean on johtamisfilosofia, joka keskittyy hukkien poistamiseen. Lean-filosofian periaatteiden mukaisesti pyritään poistamaan toiminnoista turhat toimenpiteet ja hukkamateriaalit. Lisäksi Lean-ajattelun avulla pyritään mm. parantamaan asiakastyytyväisyyttä ja palveluiden sekä tuotteiden laatua. Lean ajattelun periaatteita on myös kaikkien kunnioittaminen sekä pyrkimys osallistamaan kaikki mukaan kehittämistyöhön. Lean-filosofiaa voi hyödyntää niin työssä kuin muilla elämän osa-alueilla.

Lean-ajattelussa lähdetään matkaan nykyhetken kartoituksella ja edetään toimenpiteisiin. Lean-ajatteluun kuuluu lisäksi jatkuvan parantamisen visio, jota voidaan pitää koko organisaation toiminnan keskiössä. Jatkuvan parantamisen toimintatapaan tarvitaan siis myös toimintojen seurantaa. Lean-toimenpiteet lisäävät työviihtyvyyttä ja sitä kautta työhyvinvointikin lisääntyy. Lisäksi vältytään monilta turhilta toimenpiteiltä ja työturvallisuus paranee. Jatkuva parantaminen myös tarkoittaa henkilökunnan jatkuvaa koulutusta ja kehittämistä.  

Voi siis todeta, että Lean ja Lean-ajattelu istuu hyvin myös vastuullisuuteen ja kestävän kehityksen periaatteisiin.

Vamialla pidettiin ”hukkatalkoot” eli Lean ja kestävän kehityksen tempaus. Hukkatalkoot-tempauksessa jokaisen tiimin tuli miettiä Leanin mukaisia hukkia omassa työympäristössään ja tehdä jokin parannus entiseen.

Tässä yhden tiimin esimerkki.

Kauneusosaston tiimi lähti miettimään omia hukkatalkoitaan asiakastöiden näkökulmasta.  Tiimi löysikin muutaman helposti parannettavan kohdan työpisteillä. Jalkahoidossa opiskelijat ovat käyttäneet kertakäyttömuovia lattian suojaamisessa. Muovi on kuitenkin ollut epäkäytännöllinen ja lisännyt turhaa muovijätettä. Muovi poistettiin käytöstä.

Ratkaisuksi lattia siivotaan entistä tarkemmin jokaisen asiakkaan jälkeen. Lisäksi opiskelijoita ohjataan entistä paremmin miettimään itse, mitä tuotteita ja välineitä tarvitaan asiakkaalle hoidon aikana. Kaikille ei tarvita kaikkea, eikä tuotteita ja välineitä kannata siis ottaa esille varmuuden vuoksi. Myös näin säästetään materiaaleja. Näiden kahden esimerkin avulla myös opiskelijat oppivat ajattelemaan työn kehittämistä esimerkiksi kestävän kehityksen näkökulmasta.

Vietimme Vamialla myös Vaskihaasteen lupauksen tsemppipäivää 17.4. Saimme Simo Koskisen ja Päivi Korttilallin vieraiksi ZeroWaste Finland-yhdistyksestä . Päivän aikana Simo ja Päivi kertoivat mm. vaihtoehtoisista tavoista kuluttaa, maapallon kantokyvystä ja ZeroWaste ry:n toiminnasta. Opiskelijat antoivat vastuullisuuslupauksia ja muutenkin osallistuivat päivään mukavan innokkaasti.

Tea Lehtikevari, Vamia