
Energiansäästöä
Sedussa vietettiin lokakuussa 2022 energiansäästöön liittyvää teemakuukautta. Johdatteluna aiheeseen oli Power Point- esitys energian ja veden säästämisestä, jonka vastuuohjaaja kävi läpi ryhmänsä kanssa. Aluksi katsottiin, mihin energia kotona kuluu.
Ehdottomasti isoin osa (67 %) menee tilojen lämmittämiseen. Lämmityskulujen hillitsemiseksi kerrottiin sopivista huonelämpötiloista, oleskelutiloissa 20–22°C ja makuuhuoneessa 18°C. Kodin energiankulutuksesta 15 % menee käyttöveden lämmitykseen; vinkkejä veden säästämiseksi oli esimerkiksi nopeat suihkut ja suihkun sammuttaminen saippuoinnin ajaksi, täysien pyykki- ja tiskikoneellisten pesu sekä toisinaan vaatteiden tuulettaminen pesemisen sijaan. 12 % energiankulutuksesta menee valaistukseen ja muihin kodin sähkölaitteisiin, jotka kannattaa sammuttaa silloin, kun niitä ei käytetä. Lisäksi aiheen johdattelussa muistutettiin ostamaan vain tarpeeseen, vuokraamaan ja lainaamaan sekä liikkumaan lihasvoimin tai joukkoliikenteellä.
Aiheeseen johdattelun jälkeen aloilla pohdittiin, millaisia toimia niissä voidaan tehdä energiansäästön edistämiseksi. Aloja varten oli tehty valmis pohja, jonne täytettiin alakohtaiset energian- ja vedensäästötoimet. Kirjauksia tehtiin myös luovasti, esimerkiksi energiansäästöpuuna.
Kuva 1. Lapuan liiketalouden opiskelijoiden energiansäästöpuu.
Suuttimilla vedenkulutus alemmaksi
Sedun Rastaantaipaleen yksikössä edistettiin vedensäästöä vaihtamalla kaikkiin hanoihin poresuuttimet. Vanhojen hanojen virtaama oli 6 litraa minuutissa, uusien poresuuttimien virtaama on 3,8 litraa minuutissa. Talotekniikan opiskelijat vaihtoivat parin tunnin aikana 180 poresuutinta. Investoinnin hinta oli noin 1500 euroa ja takaisinmaksuaika on vain kuukausi.
Sedussa osallistutaan myös valtakunnalliseen Astetta alemmas- kampanjaan ja huoneiden lämpötilat on säädetty sopiville tasoille.
Kuva 2. Rengonharjun logistiikan opiskelijoiden energian- ja vedensäästövinkit.


Vastuullisuusosaaja 1-koulutus
Henkilöstölle toteutettiin alkuvuonna 2023 kysely, jossa kartoitettiin vastuullisuusosaamista. Vastauksissa korostui, että sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys oli hyvin tuttua, mutta ekologiseen kestävyyteen kaivattiin lisää tietoa. Tämän pohjalta luotiin Moodleen Vastuullisuusosaaja 1 -koulutus, joka rakentui kolmesta osa-alueesta: kestävä kehitys, kiertotalous ja ilmastonmuutos. Koulutuksen suorittaa koko Sedun henkilöstö ja tällä varmistetaan, että kaikilla on samat perustiedot vastuullisuusasioista. Kurssista tehtiin helppolukuinen ja visuaalinen, esimerkkinä alla oleva kuva ilmastonmuutoksen hillitsemiskeinoista.
Kuva 3. Ilmastonmuutoksen hillitsemiskeinoja.
Kurssista on tullut myös paljon hyvää palautetta:
” Kylläpä oli mielenkiintoista! Kurssi oli hyvin koostettu, pieniä kivoja videoita ym. Tärkeitä asioita tiiviissä muodossa. Pani ajattelemaan omia tapoja kiertotalouden ym. ympärillä. Aion palata vielä myöhemminkin näihin.”
” Kurssi oli hyvä ja sopivan mittainen tietoisku asioista. Herätti taas kerran ajattelemaan asiaa syvällisemmin.”
” Mielestäni kurssi oli hyödyllinen ja erittäin tärkeä. Sain uutta tietoaja ja uusia käsitteitä. Tämä osaaminen kuuluu kaikille ja kaiken ikäisille, jotta elämä voisi jatkua tulevaisuudessakin.”
Vastuullisuuslupauksia huhtikuussa
Huhtikuussa käynnistyy valtakunnallinen Vaski-haasteen tempaus, johon odotetaan sedulaisista isoa osallistujajoukkoa. Kampuksille on tarkoitus varata seiniä, joille voi jättää oman vastuullisuuslupauksensa ja niitä jaetaan Sedun somessa. Lisäksi opiskelijoita kannustetaan jakamaan omat lupauksensa omissa somekanavissaan. Kestävän kehityksen edistäminen -osa-alueen opinnoissa on jo kerätty osalta opiskelijoista vastuullisuuslupauksia ja kuvassa osa niistä.
Kuva 4. Opiskelijoiden vastuullisuuslupauksia.
Teksti: Mira Perttula, opettaja Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu
