Valikko Sulje

Ole Pro: toimi kestävästi

Toukokuussa ammatillisen koulutuksen huiput kokoontuivat mittelemään taidoistaan ja näyttämään omaa osaamistaan Taitaja2023 Espoo-tapahtumassa. Tapahtuman päävastuullisena järjestäjänä toimi Omnia. Vuosittaiset Skills Finlandin ja ammatillisten oppilaitosten yhteistyössä järjestettävät Taitaja -kilpailut toimivat näyteikkunana ammatilliseen koulutukseen – ikkunasta aukeaa näkymiä työn tulevaisuuteen, myös kestävän kehityksen taitojen osalta. Vuonna 2024 kisataan Kuopiossa.

Taitaja2023 -tapahtumassa kestävä kehitys ja vastuullisuus näkyivät monin eri tavoin

Kestävä tulevaisuus oli Taitajien yksi pääteema. Jokaisessa lajissa kestävä kehitys tuli ottaa huomioon niin lajin rakentamisessa kuin tehtävissä.  Kestävä kehitys tarkoittaa paitsi kierrätystä ja materiaalien hävikin minimoimista, myös esimerkiksi työturvallisuutta ja muiden ihmisten kohtaamista. Kilpailusuorituksia arvioitiin kestävyystaitojen osalta.

Skills Finland palkitsee vuosittain yhden lajin kestävän kehityksen palkinnolla. Tänä vuonna kestävän kehityksen Taitaja-palkinnon nappasi itselleen Asiakaspalvelu ja myynti -laji, joka oli huomioinut laaja-alaisesti kestävän kehityksen eri näkökulmat. Lajialueen rakennuttamisessa oli muun muassa huomioitu lainaaminen, kilpailutehtävissä näkyi vastuullisuus ja lisäksi lajissa huomioitiin vahvasti hyvinvointi ja yhteisöllisyys. Yleisölle kommunikoitiin juonnon yhteydessä kestävän kehityksen tavoitteista ja kiitosta saivat myös lajivastaavat, jotka olivat motivoituneita ja innostuneita aiheesta.

Asiakaspalvelu ja myynti -laji voitti Skills Finlandin kestävän kehityksen palkinnon. Voittajat keskellä, vasemmalla Skills Finlandin Katja Katajamäki ja oikealla Omnian kestävän kehityksen opettaja Niina Rossi, jotka tuomaroivat kilpailun. Kuva: Luomalehto Laura / Skills Finland

Tapahtuma-alueella pääsi tutustumaan kestävän tulevaisuuden ratkaisuihin vierailemalla kiertotalousteemaisesti toteutetussa Tulevaisuusmökissä. Kisahalleista löytyivät lisäksi keke-puut, jotka sisälsivät kisahallissa sijaitseville lajeille ominaisia kestävän kehityksen näkökulmia. Kestävän kehityksen teemoja pystyi ottamaan lisäksi haltuun mm. Tulevaisuuden kestävyysosaajat -miniseminaarissa, Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) jäteneuvontapisteellä, Tulevaisuuden ruokateknologia-ammattinäytöksessä tai Omnian työväenopiston tuunauspisteellä. 

Hankinnoissa huomioitiin vastuullisuus mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi erilaiset rakenne-elementit kiertävät kisatapahtumasta toiseen ja useat kisoissa valmistuvat tuotteet lahjoitettiin tai myytiin eteenpäin. Tapahtumajärjestelyissä pyrittiin hyödyntämään kiertotalouden mahdollisuuksia käyttämällä olemassa olevia materiaaleja, kalusteita sekä lainaamalla ja vuokraamalla tarvikkeita.

Vaatteenvalmistuksen kilpailutyönä olleet mekot valmistettiin Vallillan hukkakankaasta. Taitaja2023 Espoo / Kilpailija: Enna Laaksonen / Kuva: Shurygina Ksenia (Omnia) / Skills Finland

Tapahtuma toteutettiin monien organisaatioiden, yhteistyökumppaneiden, Omnian henkilökunnan sekä opiskelijoiden yhteistyönä. Tapahtuman järjestelyissä oli mukana 1700 opiskelijaa Omniasta erilaisissa työtehtävissä ennen tapahtumaa ja tapahtuman aikana osana opintojaan.

Vastuullisuusvinkit tapahtumiin

Taitaja2023 Espoo -tapahtumassa vieraili yhteensä 85 000 tapahtumakävijää, joista jokaisella oli myös merkitystä tapahtuman kestävyyteen. Nappaa alta Taitaja2023 -tapahtumaan kootut vastuullisuuden vinkit myös oman oppilaitoksesi tuleviin tapahtumiin:

  • Minimoi jätteen synty ja lajittele jätteet huolella – roskien paikka on roskiksessa!
  • Nappaa mukaasi oma kestomuki ja vesipullo ja käytä niitä tapahtuman aikana
  • Liiku julkisilla tai lihasvoimaa käyttäen
  • Vaikuta ruokavalinnoilla – vältä ruokahävikkiä ja valitse ilmastoystävällistä ruokaa (ilmasto-opas.fi)
  • Ole ystävällinen, kohtelias ja huomioi toiset tapahtumakävijät
  • Muista reilu kilpailu ja kannustaminen

Niin tapahtumissa, oppilaitoksen omassa toiminnassa kuin myös opetuksessa on tärkeää painottaa, että kestävä tulevaisuus ei ole jotain mikä vain ilmestyy itsekseen ”jonkun toisen” toimesta, vaan se rakennetaan yhdessä. Olkaamme siis kaikki kestävän tulevaisuuden taitajia!

Palaa Taitaja2023 -tunnelmiin Aftermovien kautta.

Kirjoittajat:

Niina Rossi, Omnian kestävän kehityksen opettaja ja Taitaja2023 kestävä kehitys -kilpailun arvioija

Sonja Jurmu, Omnian kestävän kehityksen suunnittelija