Valikko Sulje

OKKA-säätiön sertifiointi Hämeen ammatti-instituutille

Hämeen ammatti-instituutti on monialainen toisen asteen oppilaitos, joka toimii Hämeenlinnassa, Evolla, Lepaalla ja Mustialassa. HAMIn tavoitteena on olla Suomen hyvinvoivin toisen asteen kouluyhteisö vuonna 2030. Oppilaitoksen kestävän kehityksen työ saavutti yhden etapin toukokuussa 2022, kun OKKA-säätiö luovutti oppilaitokselle kestävän kehityksen sertifikaatin.

Hämeen ammatti-instituutti täytti taannoin 25 vuotta, mutta HAMIn juuret ovat paljon syvemmällä historiassa. 1840–50-luvuilla perustettiin maineikkaat Mustialan maatalousoppilaitos ja Evon metsäoppilaitos. Lepaan puutarhaoppilaitos perustettiin 1920-luvulla. Kulttuurihistorialliset kohteet ovat edelleen hyvässä kunnossa ja toimivat Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin opiskelijoiden käytännönläheisinä oppimisympäristöinä. Oppilaitokset muodostavatkin Suomen johtavan luonnonvara-alan koulutuskokonaisuuden toiselta asteelta ammattikorkeakouluun ja aina tutkimusyksiköihin saakka.

Hämeen ammatti-instituutin Kestävän kehityksen pääkohdat.

Oppilaitokset ovat muutoksen ajureita

OKKA-säätiö toimii opetusalan kestävän kehityksen asiantuntijatahona ja koulutuksen uudistajana. Säätiö vastaa valtakunnallisesta Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifioinnista. OKKA-säätiö on auditoinut HAMIn kestävän kehityksen toiminnan loppuvuodesta 2021 ja sertifikaatin kävi juhlallisesti luovuttamassa OKKA-säätiön suunnittelupäällikkö Erkka Laininen HAMIn henkilöstöpäivässä toukokuussa 2022.

  • Maailma kääntyy uuteen asentoon. Ilmastonmuutos ja biodiversiteetti vaativat toimenpiteitä. Suomi on onnistunut leikkaamaan kasvihuonepäästöjä, mutta globaalilla tasolla ei ole onnistuttu. Miten pidetään kulutus yhden maapallon rajoissa? Nyt viimeistään on aika toimia, OKKA-säätiön suunnittelupäällikkö Erkka Laininen muistuttaa.

Puheessaan Laininen pohdiskeli mikä on ammatillisen koulutuksen rooli kestävän kehityksen toiminnassa? Aikaisemmin ammatillinen koulutus tuotti työvoimaa yrityksiin. Nyt ajatustavassa on tapahtunut muutos. Osaavan työvoiman tuottaminen on edelleen tärkeää, mutta opinnoissaan opiskelijat saavat myös paljon kestävän kehityksen oppia, jota he vievät mennessään työpaikoille.

  • Nyt ajatellaan, että ammatilliset oppilaitokset ovat muutoksen tekijöitä. Koulutuksen kautta voidaan uudistaa työelämää, Erkka Laininen toteaa.

OKKA-säätiön Erkka Laininen kiitteli Hämeen ammatti-instituutin kestävän kehityksen ohjelmaa.   Palautteen mukaan Hämeen ammatti-instituutin toiminnan taso täyttää vaatimukset kaikkien vaadittavien indikaattoreiden osalta.  Hämeen ammatti-instituutti menestyi erityisen hyvin auditoinnissa seuraavissa teemoissa: Toiminnan arviointi ja kehittäminen, oppiva yhteisö ja kumppanuudet, yhteisön hyvinvointi ja oppilaitoksen strategia.

  • Keke-ohjelmassa on hyvä maalitaulu, jota kohti suunnata. Sertifikaatti antaa potkua ja motivaatiota jatkaa hyvällä polulla eteenpäin. Kannustan teitä vahvistamaan kumppanuussuhteita työelämän ja eri kampusalueiden toimijoiden kanssa. Kokeilut ja innovaatiot yhdessä tutkimusyhteisön kanssa tuovat opiskelijoille kokemuksia, ja silloin he voivat toimia muutoksentekijöinä työpaikoilla, Erkka Laininen visioi.

HAMI on mukana VASKI-hankkeessa

Hämeen ammatti-instituutti on mukana valtakunnallisessa VASKI – Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hankkeessa. Hämeen ammatti-instituutti on mukana Luovin hiilijalanjäljen mittaamisen sekä Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän alueiden ja työelämän kehittämisen -työpaketeissa. Hiilijalanjäljen mittaaminen toteutetaan Hämeenlinnan Sairion yksikössä, jossa sijaitsevat HAMIn meijeri- ja liha-alan koulutukset.

Hämeen ammatti-instituutti tuntee vastuunsa yhteiskunnallisena kestävän kehityksen edistäjänä. Opiskelijoiden koulutuksessa kestävä kehitys on tärkeässä roolissa ja kaikki suorittavat keke-opintoja. Kun opiskelijat siirtyvät työelämään, siirtyy sinne heidän mukanaan myös kestävän kehityksen osaamista.

Lisätiedot:

Hämeen ammatti-instituutti: http://www.hami.fi

HAMIn kestävä tulevaisuus -ohjelmasta: lehtorit Kirsi Lähde ja Eija Rekola.

Teksti: Kehittämispäällikkö Kirsi Sippola, HAMI

Kuvat: Minna Leino ja Kirsi Sippola