
Kestävä kehitys on kulkenut mukanani vuosia
Palataan hetkeksi 17 vuotta taakse päin elämässäni. Olin silloin juuri suorittanut ylpeänä kaksoistutkinnon Turun ammatti-instituutissa ja olin tehnyt tutkintoon liittyvän pienen lopputyön ”Kestävä kehitys catering-alalla”. En tiedä, miten löysin aiheeni, koska silloin kestävä kehitys nähtiin lähinnä pienen ihmisryhmän vihreänä ajatteluna. Mutta jo silloin olin varma, että tulevaisuudessa kestävästä kehityksestä tulee valtavirtaa.
“Kipinä oli syntynyt kestävään kehitykseen, ammatilliseen koulutukseen ja sen mahdollisuuksien näkemiseen. Meni vuosia ja maailma muuttui pala palalta. Moni muukin alkoi nähdä kestävän elintavan järkevänä.”
VIRVE rINNOLA, VASTUULLISUUSVIESTINNÄN ASIANTUNTIJA
Pitkä tie johdatti kohti tavoitetta
Tieni ammatillisen koulutuksen kehittämiseen oli kuitenkin pitkä. Sanotaanhan, ettei mihinkään arvokkaaseen paikkaan pääse suorinta tietä. Pitkän polkuni aikana, jokainen tienristeys vahvisti matkaani kohti nykyhetkeä.
Olen työskennellyt vuosia kehittämisasiantuntijana monen kestävän kehityksen teeman alla, olen täydentänyt laajasti osaamistani sekä ammattikorkeakoulussa että yliopistossa. Kestävä kehitys onkin laajassa merkityksessään sitonut kaiken opiskeluni ja työtehtäväni yhteen. Näinä vuosina kiinnostukseni ammatillisen koulutuksen kehittämiseen vain kasvoi ja alkoi olla selvää, että halusin tehdä tulevaisuudessa ammatillisen koulutuksen kehittämistä kestävän kehityksen näkökulmasta.


Opettajaopinnot huipentuivat kehittämistyöhön
Päädyinkin asiantuntijatyöni ohessa paneutumaan vielä pedagogisiin opintoihin, jotta ymmärtäisin syvemmin ammatillista koulutusta ja sen merkitystä yhteiskunnassamme. Minulle oli päivän selvää, että opiskelujen loppuvaiheen kehittämistyöni aiheena oli ”Kestävä kehitys ammatillisessa koulutuksessa: Metodina tutkiva oppiminen”.
Kehitin pedagogisen mallin hyödyntäen tutkivan oppimisen mallia, jonka toteuttamismetodiksi valitsin Demingin laatuympyrän ja jatkuvan kehittämisen. Kehittämäni pedagoginen malli hyödyntää vahvasti työelämäyhteistyötä, joka on myös intohimoni kohde. Mallin mukainen käytännön opiskeluympäristö on työharjoittelupaikka. KEKEpedagogia-mallini on oivallinen alasta riippumatta ja on käytettävissä sekä ammatillisessa opinnoissa että korkeakouluopinnoissa.
“Malli on sovellettavissa organisaatiotyypistä riippumatta yksityiselle, julkiselle ja kolmannelle sektorille. Jokaisen ammattilaisen on alasta riippumatta ymmärrettävä, että kestävä kehitys on yhä vahvemmin tulevaisuuden työelämäntaito. Ei ole enää tahdosta kiinni, haluaako sen huomioida, vaan se on työnteon välttämättömyys.”
VIRVE rINNOLA, VASTUULLISUUSVIESTINNÄN ASIANTUNTIJA
KEKEpedagogia-mallin tarve
Kehittämistyössäni paneuduin kestävän kehityksen edistämiseen ammattikorkeakouluissa sekä ammattikouluissa, jota varten kehitin pedagogisen mallin (KEKEpedagogia). Yhdistyneiden kansakuntien (YK) Agenda 2030 kestävän kehityksen ohjelma sisältää 17 päätavoitetta, jotka rakentuvat lukuisista osatavoitteista. Yksi näistä tavoitteista on hyvä koulutus. Suomen hallitus on linjannut, että kestävää kehitystä tulisi edistää koulutuksessa. Näin ollen riippumatta koulutusalasta tai linjasta on tarpeen rakentaa pedagoginen malli, joka tarjoaisi opettajille valmiin mallin, joiden avulla kestävän kehityksen tavoitteet pystytään integroimaan toimivammin opintosuunnitelmaan. Olisi tärkeää tukea kestävän kehityksen periaatteiden muodostumista opiskelijoille sisäsyntyisiksi asioiksi, joita he voivat edistää tulevina työelämän ammattilaisina ja asiantuntijoina. Näin ollen kehitystyöni välillinen tavoite on tuottaa koulutettuja ihmisiä työmarkkinoille, jotka voivat ja haluavat toimia kestävän kehityksen muutosagentteina.


Kehitetyn mallin käyttökelpoisuus
Työni lopputuloksena syntyikin malli, joka on käyttökelpoinen paitsi edellä mainituissa ammatillisessa koulutuksessa niin myös erilaisissa organisaatioissa niin julkisella kuin yksityisellä puolella, kun niissä halutaan pohtia ja kehittää omaa kestävän kehityksen pääomaa ja osaamista. Näin on mahdollista synnyttää oppimisprosessi, jonka tuloksena organisaatio voi olla oppiva organisaatio perehdyttäen henkilökuntaansa kestävän kehityksen osaamiseen ja mahdollisuuksiin.
Kaipaatko lisätietoa?
Vastaan mielelläni kysymyksiin.
Virve Rinnola
Vastuullisuusviestinnän asiantuntija
VASKI – Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus
HTM ja AmO