Valikko Sulje

Hyvinvointi virtaa – hyvinvoiva ja turvallinen Oulun palvelualan opisto

Keke vuosikello 2022

Opiskelijakeskeisyys osa sosiaalista kestävyyttä

Tämänhetkinen maailmantilanne ja erilaiset muutokset vaikuttavat meihin jokaiseen. Opiskelijan elämässä opiskelupaineet tuovat omat haasteensa jaksamiseen ja hyvinvointiin. Oulun Palvelualan Opiston (OPAO) yksi tärkeä arvo on opiskelijakeskeisyys, ja niinpä olemme erilaisin keinoin huomioineet opiskelijoiden hyvinvointiin ja viihtyvyyteen sekä turvallisuuteen liittyviä tekijöitä. Toimimme yhdessä rakennuksessa, joka on viihtyisä ja lämminhenkinen. Tämä tuo omalta osaltaan turvallisuutta ja opiskelija tulee helposti nähdyksi ja kuulluksi. Opettajat ja koko henkilökunta noudattavat yhteisesti sovittuja pelisääntöjä, mikä näkyy opiskelijoiden tasavertaisena kohteluna ja luo yhteisöllisyyttä. 

Kuvateksti: OPAOn kestävän kehityksen vuosikello

Kaikki kohdataan tasaveroisina

Meillä on vahva yhteisöllinen työkulttuuri, joka kuuluu ja näkyy iloisena puheensorinana ja välillä suorastaan naurunremakkana oppilaitoksessa. Opiskelijat ovat yhteisömme ydin, ja haluamme olla heille esimerkkinä hyvästä työyhteisöstä. Opiskelijapalautteessa olemme saaneet tästä myös palautetta: “OPAO on onnistunut ihmetyttämään minua siinä, kuinka he ottavat kaikki opiskelijat vastaan tasapuolisina ihmisinä iästä riippumatta. Nuoremmille ATK on aivan normaalia, kun taas meille vanhemmille lyijykynä ja ruutupaperi ovat yhtä normaaleja. Kuitenkin pääsemme kaikki samalle lähtöviivalle.”

people forming round by shoes

Keke vuosikello 2022

Keke-vuosikello ryhmittää tekemistä

OPAO on kestävän kehityksen sertifioitu oppilaitos. Olemme Agenda 2030 tavoitteiden pohjalta laatineet keke-vuosikellon. Vuosikellon yhtenä teemana on terveyttä ja hyvinvointia. Kestävän kehityksen työryhmä on päättänyt pitää teeman ohjelmassa myös vuonna 2023, koska aihe on tärkeä ja merkityksellinen juuri nyt tässä ajassa. Teema kulkee koko työvuoden aikana ja näkyy arkipäivän käytännöissä. Järjestämme myös yksittäisiä tapahtumia kuten Hyvinvointi virtaa -viikko sekä retki- ja ulkoilupäivät.  

Kuvateksti: OPAOn kestävän kehityksen vuosikello vuonna 2022

Hyvinvointi virtaa

Tämä syksynä Hyvinvointi virtaa -viikko järjestettiin neljänä keskiviikkona yhteistyössä OPAOn, SDOn, PSKn ja Luovin kanssa. Meillä järjestetyssä tapahtumassa osallistujille tarjottiin aamupuuro, jonka aikana pidettiin lyhyt luento hyvästä ravitsemuksesta. Sen jälkeen opiskelijat osallistuivat erilaisiin toimintapisteisiin mm. muffinien koristeluun, moppauspujotteluun ja sanaristikoiden ratkaisemiseen. Tapahtuma päättyi Oulun konservatorion järjestämään konserttiin, johon kaikki järjestävät oppilaitokset saivat osallistua. 

Kuvateksti: Hyvinvointi virtaa viikon toimintapisteellä opiskelijoiden koristelemia muffineita.

2 muffinia.
maalauksia.

Yhteinen tekeminen luo hyvän yhteishengen

Retki- ja ulkoilupäivät toteutetaan syksyllä ja keväällä opiskelunsa aloittavien opiskelijoiden kanssa. Tuolloin suunnataan lähiluontoon, jos ei ihan metsään, niin joka tapauksessa ulos. Päivän aikana opiskelijat ja opettajat tutustuvat tosiinsa ja saadaan virtaa tuleviin opintoihin yhdessäolosta ja raittiista ulkoilmasta. Tänä syksynä uusien opiskelijoiden ulkoilupäivä toteutettiin oppilaitoksemme lähimaastossa Raksilan ulkoilualueella. Ohjelmasta vastasivat Oulun SDOn nuoriso- ja yhteisöohjaajaopiskelijat opettajansa johdolla. Opiskelijamme kiersivät eri toimintapisteissä, joita olivat esim. taulun maalaus omasta ryhmästä, jalkapallon pelaaminen ja valokuvaus. 

Kuvateksti: Opiskelijoiden ulkoilupäivän taideteoksia

Perjantaipysäkki osana yhteisöllisyyttä

Yhteisöllisyys luo turvallisuutta. Yksi yhteisöllisyyttä luova ja hyvin pitkä perinne OPAOlla on perjantaipysäkki. Perjantaipysäkit järjestetään kerran kuukaudessa. Pääsääntöisesti henkilökunnan tiimit vuorollaan suunnittelevat ja toteuttavat perjantaipysäkin, myös oppilaskunta järjestää perjantaipysäkille ohjelmaa.

Perjantaipysäkillä tarjotaan opiskelijoille aamukahvi pienen purtavan kera ja koko oppilaitoksen porukka kokoontuu yhteiseen aamuhetkeen, joko ajankohtaisen aiheen äärelle tai vaikkapa kuunnellen musiikkiesitystä.  Ei meillä pelkästään kahvia juoda, vaan syksystä 2021 lähtien opiskelijoille on tarjottu maksuton aamupuuro. Opettajien havaintojen mukaan opiskelijoiden vireys ja jaksaminen aamun tunneilla on parantunut.  

Kuvateksti: Opiskelijoiden olohuoneen pelitarjontaa

lautapelejä.
Feedbaack

Palautteet rohkaisevia

Palautteiden perusteella pystymme kehittämään toimintaamme entistä turvallisemmaksi ja hyvinvoivaksi. Tässä muutamia opiskelijoita saatuja palautteita:

”Viihtyisä ja kiva koulu kaikin puolin! Iso plussa ruokalalle ja oppilaat on ihanan monipuolisesti valittu!”

”Sujuva pääsy koulutukseen, hyvä opetuksen taso, apua sai, kun sitä tarvitsi.”

Vuosi lähenee loppuaan, syksyn aherrukset alkavat olla takana ja jouluvalmistelut käsillä. 
Joulunaika antaa mahdollisuuden lepoon ja rentoutumiseen. Pienikin hengähdystauko on hyvinvoinnille arvokasta  
ja antaa voimia tulevalle vuodelle. Kestävää ja vastuullista joulunaikaa!

 

Blogiviieras
Maarit Nissi
Opettaja
Puhtaus- ja kiinteistöpalveluala
0440686987
Oulun Palvelualan Opisto