Valikko Sulje

”Hamehipat”

Useita oppilaiden tekemiä hameita mallinukkejen päällä. Vieressä myös muuta rekvisiittaa.

Me 12 opiskelijaa Tekstiili- ja muotialan mittatilausompelija -ryhmästä täällä Saimaan ammattiopisto Sampossa aloimme hippailemaan jo helmikuussa 2022, kun saimme tehtäväksi suunnitella luontoaiheiset  printtihameet.

Suoritimme tässä projektissa Tekstiili- ja muotialan tuotteen valmistamisen ja tiimissä toimimisen tutkinnonosia samanaikaisesti.

Luontoteema hameissa

Kyseessä oli ensimmäinen varsinainen ompelutyömme, sillä ryhmämme aloitti tämän vuoden tammikuussa. Projektin kulmakiviä olivat tekstiiliprintterin käyttö tiimeissä, luonnon materiaalit ja luontoteema. Osa opiskelijoista valokuvasi tai piirsi itse printtinsä ja osa printtasi tekijänoikeusvapaasta kuvapankista ladatun kuvan hameeseensa. Hameen muodon ja värimaailman suunnittelussa oli rajana vain mielikuvitus.

Katjun tarina

”Minun hameeni suunnittelu alkoi kuvan valinnasta. Halusin Ruokolahdelta otetun maisemakuvan sen kauneuden takia, joka vaikutti myös kangasvalintaani. Vanha pöytäliinani sai uuden elämän hameena ja taulun taustakangas päätyi esiliinaksi. Hamekankaan ruutukuvio toi mieleeni Suomen kansallispuvun ja käytin tätä hameen muotoilussa inspiraation lähteenä.”

Pinjan tarina

”Kun kuulin, että teemana hameissa on luonto, mieleeni piirtyi heti selkeä kuva kesän puutarhajuhlista. Piirsin itse printin hameeseen kukkaisaiheen innoittamana. Halusin tuoda hameeseen myös kolmiulotteisia elementtejä, joten päädyin ompelemaan satiininauhasta yhteensä 120 kukkaa koristeeksi. Olen viime aikoina ollut innostunut myös erilaisista poimutuksista ja laskoksista, joten oli selvää, että hameeseeni tulisi myös volyymia tätä kautta.”

Nyt toukokuussa hameemme ovat esillä Karjalan Kangas ja Ompelukoneen näyteikkunassa, Lappeenrannassa. Suunnittelimme näyttelyn tiiminä ja hameet ovat esillä kahdessa kahden viikon mittaisessa osassa. Näyttelyn nimessä, ”Hamehipat”, halusimme tuoda esiin tulevaa kesää ja iloa.

Projektin oppina kestävän kehityksen idea

Projekti opetti meille kestävän kehityksen periaatteita mittatilausompelijan näkökulmasta. Kestävän kehityksen teema on tärkeä alallamme, koska tekstiiliteollisuus on suuri saastuttaja.

Sampon Sisustus- ja muoti osasto sai Kestävän kehityksen sertifikaatin 17.3.2022 ja se myös velvoittaa meitä miettimään materiaalien kulutusta, menekkiä ja laatua sekä huomioimaan kierrätysmateriaalien käytön. Laadukas vaate on pitkäikäinen ja kestävä ja näin myös ympäristöystävällinen.

Harjoittelimme tiimipareina printtausta ja ohjasimme aina seuraavaa tiimiparia laitteen käyttöön ja samalla saimme hyvää kertausta itselle. Tiimissä toimiminen on työelämässä tätä päivää ja sitä on hyvä harjoitella aina kun on mahdollista.

Teksti ja kuvat: Pinja Monto ja Katju Kareinen, tekstiili- ja muotiala, Saimaan ammattiopisto Sampo

avainsanat: Saimaan ammattiopisto Sampo, kestäväkehitys, mittatilausompelijat, tekstiiliprinttaus, hame, tiimioppiminen