Valikko Sulje

Ammatillisen koulutuksen hiilijalanjälki kiteytymässä

Nainen laskee tarvittavia tietoja hiilijalanjälkilaskennassa. Nainen ja 2 tietokoneen näyttöä.
Ihminen kävelee farkuissa rannalla ja hiekkaan jää jalanjäljet. Kuvassa lukee valkoisella pohjalla teksti "hiilijalanjäljen mittaaminen ja seuranta".

VASKI-hankkeen Hiilijalanjäljen mittaaminen ja seuranta -työpaketti on käynnistynyt vauhdikkaasti. Keväällä osatoteuttajat saivat käyttöönsä työkalun oppilaitoksensa hiilijalanjäljen laskemiseksi. Liikkeelle lähdettiin etsimällä tietoja käytettyjen polttoaineiden sekä ostetun lämmön, sähkön ja jäähdytyksen aiheuttamien päästöjen laskemiseksi. Osa osatoteuttajista on jo saanut näiden osalta selvitettyä hiilijalanjälkensä salaisuuden. Muutamat ovat vielä lähtökuopissa, esimerkiksi yhteyshenkilön vaihtumisen takia.

Infoista apua salapoliisityöhön

Useat ovat huokailleet, että hiilijalanjälkilaskenta on välillä aikamoista salapoliisityötä. Kaikkia laskentaa varten tarvittavia tietoja ei välttämättä tallenneta oppilaitoksen järjestelmiin. Usein niitä ei myöskään löydy oikeassa muodossa vaan joudutaan turvautumaan arviointitietoon. Esimerkiksi työmatkaliikenteestä voidaan tehdä kysely tai valita otanta, jonka pohjalta arvioidaan koko henkilöstön työmatkaliikenteestä aiheutuvat päästöt.

Osatoteuttajat ovatkin kiitelleet säännöllisesti järjestettyjä TP7- Infoja, joissa osallistujat ovat voineet keskustella ja kysyä hiilijalanjäljen laskennasta ja laskentatyökalusta. Seuraavaa kehittämistyöpajaa odotetaan myös innokkaasti. Se järjestetään 13.9.2022, jolloin kaikki ovat tervetulleita Teamsiin jakamaan kokemuksia, taklaamaan haasteita ja kuulemaan hyviä vinkkejä laskennassa tarvittavien tietojen hankintaan.

Kuva: Miia Aspegren Ammattiopisto Luovista kokoamassa tietoja hiilijalanjälkilaskentaa varten

Nainen laskee tarvittavia tietoja hiilijalanjälkilaskennassa. Nainen ja 2 tietokoneen näyttöä.