Valikko Sulje

Ruokatapahtuma Taste of Culture toi Koulutuskeskus JEDU:n toimipisteiden amisarkeen yhteisöllisyyttä, kohtaamisia ja maistiaisia opiskelijoiden erilaisista ruokakulttuureista

KUVA 2. Pikkukakku ”perunat” valmistuvat yhteistyöllä. (Kuvaaja: Vladlen Mikheles)

Koulutuskeskus JEDU on järjestää ammatillista koulutusta seitsemällä paikkakunnalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Kalajoki-, Pyhäjoki- ja Siikajokilaaksojen alueella. Opiskelijoita on kaikissa toimipisteissä useista eri kansallisuuksista ja kulttuureista. Oppilaitoksen vastuullisuustyön yhtenä tärkeänä osana on sosiaalisen ja kulttuurisen vastuullisuuden vahvistaminen, joka haluttaisiin saada mahdollisimman luontevaksi osaksi koulun arkea. Suomalaisia ruokailutapoja ja perinteitä tuodaan oppilaitosten kouluruokailussa esille vuoden aikana erilaisten juhlien ja teemapäivien muodossa. Keväällä JEDU:n eri toimipisteiden ja koulutusalojen opiskelijoista muodostuva opiskelijakunta, JEDUskunta, sai idean: Olisi mukava kuulla myös muista kulttuureista tulevien opiskelijoiden ruokailutavoista, kulttuurista ja -perinteistä. Näin sai alkunsa Taste of Culture -tapahtuma.

KUVA 1. Marokkolaiset ja libanonilaiset herkut valmiina tarjoiltavaksi JEDU Haapaveden toimipisteessä.
(Kuvaaja: Paula Jaakkonen-Tanskala)

Opiskelijakunnan, keittiöhenkilökunnan, opinto-ohjaajien ja yhteisöllisyysohjaajien kanssa yhdessä määriteltiin tapahtumalle toteutusmalli ja raamit, jonka mukaan tapahtuma voitaisiin järjestää kaikilla JEDU:n seitsemällä paikkakunnalla. Sovittiin, että toteutusajankohdan voi päättää kukin paikkakunta itse ja jokaisella paikkakunnalla mukaan suunnitteluun ja toteutukseen kutsuttiin paikkakunnan maahanmuuttajataustaiset opiskelijat ohjaajineen. Innostusta riitti, kun opiskelijat saivat yhdessä pohdittavakseen, minkälaiset maistiaiset oman kulttuurin ruokaperinnettä parhaiten kuvaisivat ja miten nämä herkut yhdessä valmistettaisiin ja tarjoiltaisiin. Tapahtuman yhteyteen suunniteltiin myös kulttuurista kertovaa kattausrekvisiittaa, koristeita ja tietoiskujulisteita.

Tapahtuma-ajankohdat lyötiin lukkoon kuluvalle keväälle ja tulevalle syksylle ja niin tapahtumapäivänä kunkin toimipisteen ruokasalissa oli tarjolla normaalin koululounaan lisäksi opiskelijoiden itsensä valmistamia ja tarjoilemia maistiaisia eri maiden ruokakulttuureista. Tarjolla oli slaavilaisesta kulttuurista mm. blinejä erilaisine lisukkeineen ja pieniä jälkiruokana tarjoiltavia perunakakkuja. Lähi-Idän ruokakulttuurista edustettuina olivat mm. marokkolainen ja libanonilainen ruoka: tarjolla oli lihanyyttejä ja pistaasipähkinöillä höystettyä enkelipastaa, joka yllätti makeudellaan. Maistelupisteillä kävi kova kuhina ja annoksia tarjoillessaan opiskelijat kertoivat samalla omasta kulttuuristaan, esittelivät kauniita kattauksia ja saattoipa jossakin toimipisteessä kuulla elävää musiikkiakin.

KUVA 3. Slaavilaiset maistiaiset ja työryhmä valmiina ottamaan vierailijat vastaan JEDU Ylivieskan toimipisteessä. (Kuvaaja: Vladlen Mikheles)

Kokonaisuutena tapahtuma oli mainio yhteisöllisyyttä edistävä ja koko koulutuskeskuksen laajuinen kokonaisuus, jossa opiskelijat ideoivat ja tekivät yhteistyötä sekä paikkakuntien välillä että omissa toimipisteissään. Suunnitelmissa onkin, että tapahtuma järjestettäisiin jatkossa säännöllisesti niin, että kulloistenkin opiskelemassa olevien kansallisuuksien tavat ja kulttuuri tulisivat tutuiksi koko oppilaitosyhteisölle ja matalan kynnyksen kohtaamiset hyvän ruoan äärellä jatkuisivat.


Kirjoittaja: Jatta Sauvula, ravitsemis- ja laitoshuoltopäällikkö, JEDU:n KEKE-työryhmän jäsen