Valikko Sulje

Kestävä kehitys opiskelijakunnassa

Halloween teemapäivä Jypaossa 31.10.2023 (kuvaaja: Aino Koskinen)

Kestävä kehitys mukana projekteissa

Me Jyväskylän palvelualan opiston opiskelijakunnassa pyrimme ottamaan kestävän kehityksen huomioon joka projektissamme. Jokainen projekti on mahdollisuus edistää kestävää kehitystä ja tarjoaa meille mahdollisuuden olla innovatiivisia ja luovia. Pääsemme haastamaan itsemme keksimällä uusia tapoja toteuttaa asioita, kehittämään ympäristöystävällisiä ratkaisuja ja osoittamaan, että pienillä teoilla voi olla suuri vaikutus.

Lokakuun alussa meillä oli mielenkiintoinen projekti, nimittäin keskustelukortit osaamisen teemapäivää varten. Projektissa oli yksi tavoite: tehdä materiaalia ympäristöä ajatellen. Alun perin suunnittelimme tekevämme kortit värikkäästä kartongista ja laminoivamme ne, mutta sitten tajusimme: miksi emme hyödyntäisi koululle jääneitä pahvilaatikoita? Päätimme siis käyttää kierrätyskartonkia korttien pohjamateriaalina. Tämä tarkoitti sitä, että korttien luominen oli paitsi luovaa myös ympäristöystävällistä. Kierrätyskartonki osoittautui täydelliseksi materiaaliksi tähän tarkoitukseen. Se ei vain auta vähentämään jätettä, vaan tekee myös korteista kestäviä ja pitkäaikaisia. Voimme siis helposti ottaa kyseiset kortit uudestaan käyttöön tulevaisuudessa!

Kurpitsojen valmistusta yhdessä. (kuvaaja: Riitta Rantamaa)

Halloweenjuhlien koristeet kierrättäen

Opiskelijakunnassa on tällä hetkellä käynnissä myös toinen jännittävä projekti: halloweenjuhlat! Perinteisten kaupasta ostettujen halloweenkoristeiden hankkimisen sijasta haluamme tehdä osamme kestävän kehityksen puolesta. Emme halua ostaa uusia koristeita, jotka päätyisivät lopulta roskiin. Sen sijaan meillä on suunnitelma, joka perustuu jälleen kierrätysmateriaaleihin. Koulumme varastosta löytyy runsaasti erilaisia kierrätysmateriaaleja, ja niitä hyödyntääksemme meillä on suunnitelmissa halloweenkoristeiden askartelutyöpaja.

Miten työpaja toimii käytännössä? No, ensin varaamme aikaa koulupäivästä ennen juhlia ja kokoamme kaikki opiskelijat lounasruokalaan. Siellä meillä on neljä erilaista koristetyöpajaa, joissa jokaisessa voi luoda oman uniikin halloweenkoristeen kierrätysmateriaaleista. Tämä ei ainoastaan auta ympäristöä, vaan lisää myös yhteisöllisyyttä ja tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden rentoutua ja antaa luovuuden kukkia. Jokainen voi valita mieleisensä askartelupajan ja päästää mielikuvituksensa valloilleen. Aiomme tehdä esimerkiksi hämähäkkejä, jotka syntyvät tyhjistä kananmunien pahvikennoista, kurpitsoja, jotka valmistuvat kierrätystekstiileistä sekä kummituksia, jotka saavat uuden elämän vanhoista sanomalehdistä. Kun asetamme nämä kierrätyskoristeet esille halloweenjuhlaamme, jokaisen oma kädenjälki tulee näkymään niissä.

Opiskelijoiden askartelutyöpaja täydessä käynnissä. (kuvaaja: Riitta Rantamaa)

Pienet suuret teot

Opiskelijakunnassa tekemämme yksittäiset tekomme saattavat tuntua pieniltä, mutta kun kaikki teemme yhteistyötä, voimme todella saada aikaan suuria muutoksia. Kuvittele, kuinka mahtavaa olisi, jos jokainen meistä tekisi pienen kestävää kehitystä tukevan teon päivittäin! Meillä on vain yksi ainoa maapallo, ja sen resursseja on vaalittava. Jokainen kierrätetty materiaali, jokainen vähennetty jätteen määrä ja jokainen ekologinen valinta ovat askelia oikeaan suuntaan. Niinpä kun mietimme oppilaskunnassa tulevia projektejamme, pidämme mielessä, että voimme olla osa suurempaa muutosta. Pienillä teoilla ja suurella yhteisellä tahdolla voimme muuttaa maailmaa ja edistää kestävää kehitystä tavalla, joka ei jää vain sanoiksi. Se on konkreettista toimintaa, joka vie sekä meidät että tulevat sukupolvet askeleen parempaan suuntaan kohti ekologisempaa tulevaisuutta.

Kirjoittaja: Sara Matikainen, kodinhuoltajaopiskelija ja opiskelijakunnan hallituksen jäsen