
Koulupäivä Norrvallan tapaan
Norrvalla on pohjoisen Euroopan viimeisellä rannalla Suomen Pohjanmaalla. Olemme erittäin tottuneita Folkhälsanilla työskentelemään ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin kanssa, mutta kestävän kehityksen 2030 tavoitteiden kanssa päämääriemme nimeäminen on auttanut paljon omien arvojemme sisäistämisessä.
Toiveiden, tavoitteiden ja haaveiden sanallistaminen helpottaa niiden käsittelyä ja omat työtehtävät – juuri ne, joiden tärkeää roolia globaalissa, kutistuvassa maailmassa on vaikea välillä ymmärtää – tuntuvat rakentavan pala palalta kestävämpää maailmaa.
Normaali koulupäivä Norrvallassa on monipuolinen, monikulttuurinen ja monikielinen. Ukrainan sota on tuonut uudenlaisen näkökulman arkeen; me täällä kaukaisessa suomalaisessa lintukodossa seuraamme maailman politiikkaa ja uutisia erilaisella tarkkuudella. Ennen kesälomien alkua ikävä kyllä ehdimme kauhistua yhdessä Hersonin alueella sijaitsevan Kahovkan padon tuhoutumista, seuraamuksena tulevan ekokatastrofin vaikutukset paikalliseen luontoon, ruuantuotantoon koko Euroopassa ja taloudelliset seuraukset alueen asukkaille ovat vain muutamia huolenaiheita.
Kun maailma tuntuu voivan huonosti, on aika tavallista tuntea itsensä voimattomaksi. Yritämme vakuuttaa nuorille opiskelijoita samalla kun puhumme itsellemme järkeä, että jokainen hyvä teko vie meitä oikeaan suuntaan. Kun Eurooppa läkähtyy äärisäiden armoilla, tuntuu ensin hölmöltä katsoa omalle ruokalautaselle – mutta kuten sanottu, jokainen askel vie meitä parempaan. Norrvallassa olemme siirtyneet monissa asioissa konkreettisiin tekoihin, ravintolan ruokahävikkiä pyritään vähentämään paremmalla lajittelulla (ja ilahtuneen tädin huomio: ruokaa heitetään pois silmin nähden vähän!), pitkät kuntopolut valaistuvat syksyn hämärissä tänä vuonna uusilla led-valoilla, talo lämpiää hakkeen voimalla ja kun remontti tekee paikasta entistäkin ympäristöystävällisemmän, toivottavasti osa energiastamme saadaan aurinkopaneeleista.
Kestävä kehitys urheiluopistossa
Urheiluopistona Norrvallan on valmistauduttava nyt jo tulevaisuuteen: onko tulevaisuudessa kaikilla varaa ja mahdollisuutta hoitaa kuntoaan ja terveyttään liikkumalla puhtaassa ja raikkaassa sisä- ja ulkoilmassa? Tuleeko fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista arvotavaraa, johon kaikille ei ole yhtäläisiä mahdollisuuksia edes täällä tasa-arvon ja hyvinvoinnin luvatussa maassa? Hoitamalla rakennuksia, remontoimalla tiloja ja kierrättämällä entistä paremmin mm. vanhat liikuntavälineet voimme vaikuttaa arkisesti, kuin huomaamatta, kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumiseen positiivisesti.
Kestävä kehitys ei ole pelkästään remonttia ja roskien lajittelua, se on myös henkistä pääomaa, ymmärrys yhteydestä luonnon ja muiden ihmisten kanssa. Tässä olemme olleet pitkään sijaintimme, arvojemme ja koulutuslinjojemme ansiosta pienoisessa etulyöntiasemassa. Hyvin konkreettisesti tämä tuntui ja näkyi kun Wasa Teaternin teater i undervisning – projektin kiertävä näytelmä Glänta vieraili koulullamme jo loppusyksystä 2022. Dystooppisen tulevaisuuteen sijoittuvan näytelmän teemoja olivat kestävä kehitys ja tulevaisuus – saimme aikaan valtavan hyviä keskusteluja teemoista ja haaveista, ehkä juuri siksi, että yleisö oli erinomaisen monitaustainen, osa juuri maahansaapuneita, osa nuoria suomalaisia opiskelijoita, osa jo perheellisiä, osa parkkiintuneita ammattilaisia, jotka herkistyivät muiden mukana.
On mahdotonta sanoa mikä kestävän kehityksen teemoista olisi Folkhälsan Norrvallalle kuluneen vuoden aikana noussut tärkeimmäksi, mutta on ehdottomasti iloiten kerrottava, että monesta haaveesta ja epämääräisestä toiveesta on jalostunut konkreettisia toimenpiteitä. Kierrätämme oppikirjoja, olemme vähentäneet kertakäyttöastioiden käyttöä, suuret linjat valaistuksesta, lämmityksestä ja energian alkuperästä ovat oleellinen osa remonttien suunnittelua. Käymme yhdessä ruokailemassa ravintolassa lähellä tuotettua ruokaa.
Teemme päivittäin pieniä askeleita kohti tasa-arvoisempaa maailmaa, rauhaa. Kun eräs pakolaisleiriltä Suomeen muuttanut opiskelijamme hyvin summasi; jätä löytämäsi ja lainaamasi parempaan kuntoon kuin se oli aluksi. Sitä me yritämme tehdä maailman kanssa.
Tekstin on kirjoittanut Päivi Siljamäki, kestävästä kehityksestä innostunut ja taitava opettaja.