Nyt lokakuussa 2022, mietin maailmanmenoa ja sotaa lähialueellamme. Itse kun olen sodan kokeneiden sukupolvien kasvatti sellainen, rauhan ja jatkuvan kasvuajan boomeri. Jotenkin vain tulee vääjäämättä mieleen, että kierrämme kehää ja saamme jälkeemme jätetyt asiat lopulta aina eteemme. Tavalla tai toisella, yleensä niin, että sitä ei voi kiertää. Jos eurot eivät opeta, niin sitten Siperia.
Kun kikkapussiin ei kehtaa kerätä vanhoja temppuja, niin annetaan niille sitten uudet nimet. Nuukuus, kohtuullisuus, säästäväisyys tai muuten vain säädyllinen meno ei ole tätä päivää.
Siispä sanoitetaan arjen hyvät teot uudestaan.

Nuukuus
Takavuosina ystäväni hoki muodikkaasti, että negawatti on paras Watti. Olimme kaikki samaa mieltä. Mutta kun energia oli halpaa, siten ei ollut kovin taloudellista säästää tai investoida energiatehokkuuteen. Säästäminen voi siis olla kallista. Uusi tekniikka on kieltämättä alussa kallista. Kuka kaipaa enää hehkulamppuja ja niiden alituista vaihtorumbaa? Muistatko, montako ja mitäkin tarvittiin vaihtamaan hehkulamppu? Nykyiset led-valot kestävät aikaa ja säästävät energiaa siinä määrin, että se voidaan todentaa monella tavalla. Jopa niin, että valaistuksen vähentäminen ei ole kovin tehokas säästökohde.

Energiatehokkuuden pääpointti on, että laitteiden yksikköenergiankulutukset pienevät ilman, että käyttäjän on muutettava käytäntöjään.

Säästäväisyys
Voihan negawatti ja sen energiaraittius. Mietitkö kauhulla, jos ensi talvena asuin- ja työtilojen lämpötila olisikin vain se 19°C? Tulisihan ne korona-ajan neuloosiepidemian tuotokset tarpeeseen. Kävellen, pyörällä, kimppakyydillä oman auton sijaan. Josko hieman muuttaisin tapojani?
Jospa kunnioittaisin läheisiä, luontoa ja yhteiskuntaa niin, että miettisin arjessa parempia tapoja sekä määrittelisin tavoitteet uusiksi. Tehokkuus ei itsessään ole vaikuttavaa, jos siihen ei liity jollain lailla raittiuden aate, vähentää energian ja raaka-aineiden kulutusta.
Energiaraittiin käyttäjän on muutettava arjessaan käytäntöjään.
Kohtuullisuus ja säädyllinen meno
Raitis koti on onnellinen monellakin tapaa. Liika on liikaa ja kohtuullisuus on liian vähän. Aika kyynistä, mutta isossa kuvassa yhä totta. Kaiken kivan kieltäminen ei vain toimi kuin hetken ja todella pienessä mittakaavassa. Tapojen on muututtava. Ympäristön muutospaine saa aikaan vaikuttavat muutokset. Arjen pienet teot rakentavat joka päivä meidän ympäristöämme. Hyvä muistaa sekin, että sama teko voi eri tilanteessa olla tavoitteen suuntainen tai sen vastainen. Ei aina uutta, vaan vanhassa voi olla vara parempaan.

Italialainen ystäväni kertoi, että on alkanut keittää pastaa vanhan mummunsa tapaan. Hän kiehuttaa pastaa noin kaksi-kolme minuuttia, sitten kansi päälle ja kaasu pois. Kannen alla rauhassa seuraavat kuusi minuuttia ja sitten on pasta valmista pöytään – buon appetito.
Ainakin Ranskassa on harkittu rajoittaa mainosvaloja yöaikaan. Eikä vähiten siitä syystä, että led-valojen myötä valosaasteen määrä on rähähtänyt aivan valtavaksi, kun energiatehokkaat led-valot ovat mahdollistaneet valaisemisen lähes ilmaiseksi. Suo siellä ja vetelä täällä. Valot pois ja yöperhoset kiittävät.

Joskus niinkin kamala asia kuin sota voi saada siinä sivussa jotain hyvää aikaan. Tänään on lupa ottaa vihreä siirtyminen todesta ja sen näkyväksi tekeminen on trendikästä.
Jos ei hyvällä niin pakolla.
Mutta eikö mennä hyvä edellä, eiköstä vaan?

Leo Aho // Laatuvastaava // Hanketoiminta ja kehittäminen
Quality manager // Project activities and development
International Welding Engineer FI 00436
+358 44 4394 332 // leo.aho@brahe.fi
Koulutuskuntayhtymä Brahe
www.brahe.fi // @koulutuskeskusbrahe
#meilläosataan #osaajanatyöelämään #tuubraheen