VASKI- Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hanke
VASKI - Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hanke
vaskihanke, vastuullisuus; kestävä kehitys; ammatillinen koulutus
facebook  twitter  linkedin  instagram 
VASKI-hankkeen uutiskirje  Valtakunnallisen koordinaatiohankkeen kuudes uutiskirje, josta löytyy inspiroivaa tietoa niin VASKI-osatoteuttajille kuin muillekin. Joulutervehdys. Hankkeen logo ja ophrahoittaa-logo.
Paleface tähdittää valtakunnallista Vaskihaaste-kampanjaa
Kampanja osallistaa ja edistää vihreää kädenjälkeä

Vaskihaaste-kampanjan ideana on vahvistaa ammattiin opiskelevien nuorten ja aikuisten positiivista ilmastoon ja ympäristöön liittyvää kädenjälkeä, vihreää siirtymää ja edistää vastuullisen ammatti-identiteetin kehittymistä. Opiskelijat jättävät opettajien, ohjaajien ja opiskelijakuntien ohjaamina lupauksia koko huhtikuun ajan 2023.

Siirry tästä yhteistyö- ja ideointialustalle (Padlet)

Siirry tästä kampanjasivustolle

Lupauksia voi jättää tästä jo nyt!

Kampanjasta järjestetään myös kaikille avoimia webinaareja. Lisätiedot ja liittymislinkki löytyy: vaski.info/tapahtumat:

  • 3.4.2023 klo 10:00-11:00 Vaskihaasteen starttiwebinaari
  • 17.4.23 klo 10:00-11:00 Vaskihaasteen tehoviikon tsemppiwebinaari. Mukana myös Paleface, joka tähdittää kampanjaa! Tuo opiskelijaryhmäsi linjoille kuuntelemaan ja keskustelemaan.
  • 27.4.23 klo 10:00-11:00 Vaskihaasteen tuloslähetys

Yhdessä saamme opiskelijat mukaan ja kampanjan onnistumaan!

Annan mielelläni lisätietoja:

Virve Rinnola (virve.rinnola(a)sataedu.fi)

Vastuullisuusviestinnän asiantuntija

Ps. Alla on kekelupaukseni, mikä on sinun?

Asiantuntijatuki kestävän kehityksen ohjelmatyöhön on tärkeää

Kevättalven aamuna haastattelimme opettaja Tiina Tuoviston Ylä-Savon koulutuskuntayhtymästä heidän kestävän kehityksen ohjelmatyöstä.

Oppilaitoksen tilanne

Tuovinen kertoo, että kestävän kehityksen ohjelmatilanne on alkuvaiheessa. Olemme kartoittaneet olemassa olevaa. Meidän oppilaitoksessamme on Vihreä nyrkki, joka koostuu kymmenestä kestävän kehityksen projekteissa mukana olevaa ysaolaista. Ryhmässä suunnittelemme tulevaisuutta järjestelmällisesti. Vihreä siirtymä on meillä strateginen toimenpide, joten tukea toteutukseen on aina tullut, kehuu Tiina Tuovinen.

Erilaisia tapoja edistää kestävän kehityksen ohjelmatyötä

Tiina Tuovinen luonnehtii itseään positiivisella tavalla ”työjuhdaksi”, joka ideoi, toteuttaa ja joskus jopa vänkää johtoa ja työkavereita mukaan. Yritän pitää kovasti meteliä vihreästä siirtymästä. Eilen haastoin meidän opettajat ja työssäohjaajat mukaan Vaskihaasteeseen, kertoo Tuovinen.

Ohjelmatyön huiput ja haasteet

Olen ylpeä siitä, että koko YSAO:n henkilökunta on velvoitettu käymään Johdanto kestävään tulevaisuuteen -koulutuksen nyt keväällä. Se tarkoittaa, että meillä on ikään kuin yhteinen ymmärrys, yhteinen kivijalka, jolle rakentaa vihreän siirtymän toimet, painottaa Tuovinen.

Haasteeksi koen sen, että työtä on niin paljon kuin vain ehtii tekemään. Yhtä aikaa on useita toteutettavia työtehtäviä, kuten Vaskihaaste, Kestävän kehityksen kurssi aikuisopiskelijoille, tilaisuuksien matkajärjestelyt, Ilmastovastuullinen toiminta tutkinnonosa, live-Vaskihaasteet eri kampuksilla jne. Kiirettä riittää, mutta tässä työssä on kiva ”höntyillä”, iloitsee Tiina Tuovinen.

VASKI-hankkeen avulla vihreään siirtymään ripeyttä

Kysyttäessä VASKI-hankkeesta saatuja hyötyjä Tuovisen kasvot hymyilevät. Hän riemuitsee, että hänen esihenkilönsä on antanut palautetta, että vihreä siirtymä menee meillä kuin raketti eteenpäin. VASKI-hankkeesta on tullut niin paljon vinkkejä, että niitä on ollut helppo toteuttaa, kertoo Tiina Tuovinen. Esimerkeiksi hän nostaa koko henkilökunnan koulutuksen, johdon sparrauksen ja nyt huhtikuussa osaamislupauskoulutuksen opettajille. Olemme saaneet valtavasti vinkkejä, ideoita ja kannustusta eteenpäin vertaistapaamisista, kiittää Tuovinen.

Terveisiä muille osatoteuttajille

Tiina Tuovinen rohkaisee kaikkia olemaan aktiivisia keväällä ja nauttimaan VASKI-hankkeen mahdollisuuksista. Hän kertoo, että meillä on tavoitteena saada koko henkilökunta aktivoitua Vaskihaasteeseen – jännittää, miten onnistuu! Ainakin kaikki YTO-opettajat tekevät omilla tunneillaan ryhmien kanssa lupauksia ja prosesseihin kirjoitetaan kekelupaukset. Myös huhtikuun lopussa kerätään livenä lupauksia eri kampuksilla. Että perästä tullaan ja rytinällä.

Teksti: Virve Rinnola

Seinäjoen koulutuskuntayhtymä tarttuu Vaskihaasteeseen

Yksi monista oppilaitoksista, jossa järjestetään tapahtumia valtakunnalliseen Vaskihaaste-kampanjaan, on Sedu, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä. Pääsimme mukaan opettaja Mira Perttulan tunnelmiin juuri ennen Vaskihaaste-kampanjan käynnistämistä.

Vaskihaaste on mahdollisuus

Vaskihaaste-kampanja on hyvä mahdollisuus opiskelijoiden osallistamiseksi ja muistutus siitä, että vastuullisuuteen kuuluu pienet arkipäiväiset teot ja ne ovat merkittäviä, aloittaa Mira Perttula. Hän jatkaa, että kampanjan avulla on helppo tehdä tutuksi VASKI-hanke ja vastuullisuustyö näkyväksi.

Kampanja on hyödyllinen

Kun Perttulalta kysyy, mitä ammatillisen koulutuksen opettajat hyötyvät Vaskihaaste-kampanjasta on vastaus selkeä. Vastuullisuus on osa tätä päivää ja tulee koko ajan entistä enemmän esille. Vaskihaaste-kampanja on hyvä muistutus opettajille vastuullisuusteoista, joita voi tehdä koulun arjessa, painottaa Perttula.

Kestävä kehitys on läsnä arjessa

Hän jatkaa, että Vaskihaaste-kampanja tarjoaa opiskelijoille tärkeän kokemuksen, ettei kestävä kehitys jää pelkästään yhteen pakolliseen kurssiin, vaan jatkuu arjessa. Perttula muistuttaa, että valtakunnallinen Vaskihaaste-kampanja on helppo tapa lisätä näkyvyyttä niin oppilaitoksissa kuin somessa.

Sedu innostui kampanjasta

Hyvin suunniteltua kampanjaa on helppo lähteä toteuttamaan. Valtakunnalliseen kampanjaan osallistuu valtavasti oppilaitoksia ympäri Suomea, joten totta kai myös Sedu pistää parastaan, hymyilee Perttula.

Teksti: Virve Rinnola

Kestävyystiekartta muovautuu yhteiskehittämällä
Mies esittelee esitystään auditoriossa.

Maaliskuussa VASKI-verkosto ja kumppanit ovat kokoontuneet kestävyystiekartan alueellisiin työpajoihin. Työpajoissa on yhteiskehitetty tiekartan tavoitteita sekä muutostekijöitä. Tiekartan kirjoittajajoukko on saanut hyviä konkreettisia ja nopeasti toteutettavia lisäyksiä ja muutoksia. Tämän lisäksi laajempaa ja syvällisemmin tehtävää analyysia työpajoista kertyneestä aineistosta vielä koostetaan. Tahdonkin kiittää teitä kaikkia yhteiskehittämiseen osallistuneita vielä kerran, sillä työpanoksellanne on ollut suuri merkitys!

Kestävyystiekartan sisällöt ovat muovautuneet hankkeen työpakettien avulla. Vaikka otsikoita ja sanavalintoja vielä viilataan, tienviittojen merkityksellisyys ja sidosteisuus on selkeää. Kestävyysmurroksen eri teemat ja muutostekijät ovat selkeästi päällekkäisiä ja keskinäisriippuvaisia.

Kestävyystiekarttatyöpajoissa on keskusteltu siitä, että monet asiat vaativat ensin tai samanaikaisesti jonkin toisen asian tapahtumista. Esimerkiksi mahdollistava johtajuus on sellainen muutostekijä, mikä mahdollistaa muut kestävyysratkaisut. Toisaalta opiskelijan polun uudistuminen kestävämmäksi vaatii opettajuuden muutosta ja opettajuuden muutos vaatii resurssien uudelleen järjestämistä ja toimintakulttuurin muutosta. Toimintakulttuurin muutoksessa ja oppimisympäristöjen kehittämisessä tärkeänä kumppanina toimivat sidosryhmät.

Hankkeessa on korostunut näkökulma siitä, että työelämälle tahdotaan tarjota heidän tarvitsemaansa osaamista. Keskusteluissa on noussut esiin myös vaatimuksia ammatillisen koulutuksen toimintaympäristön ja rahoituksen muutokseen. Esimerkiksi tutkintovaatimusten uudistamisesta on keskusteltu. Erilaisten täydennyskoulutusten laajempi tarjoaminen, yksittäisten tutkinnonosien käymisen mahdollistaminen ja opintojen yksilöllistäminen ovat puhututtaneet työpajoissa.

Vaikka alueellisten työpajojen sarja on nyt takanapäin, yhteiskehittäminen jatkuu. Työpaketeissa tapahtuva työskentely heijastuu myös kestävyystiekartan kehittämiseen. Lisäksi Padlet toimii avoimena osallistumisalustana kestävyystiekartan yhteiskehittämiseen. Vastaukset ovat julkisia ja anonyymeja. https://padlet.com/siniraitaaho/kestavyystiekartta Tämän lisäksi minuun saa olla milloin tahansa yhteydessä sähköpostilla kestävyystiekarttaan liittyen.

 Lisätiedot:

Sini Raita-aho, projektisuunnittelija

sini.raita-aho@sataedu.fi

Selaa VASKI-hankkeen tapahtumakalenteria ja tutustu kaikkiin tulossa oleviin tapahtumiin!
Siirry VASKI.info-tapahtumakalenteriin

Tietoa hankkeesta

  • VASKI-hanke on osa ammatillisen koulutuksen kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän kehittämisohjelmaa. Opetushallituksen rahoittaman ohjelman tavoitteena on tukea Agenda 2030-tavoitteiden toteutumista ammatillisessa koulutuksessa sekä vahvistaa kestävää kädenjälkeä
  • VASKI-hankkeen pääkoordinoija on Sataedu ja osakoordinaattoreina toimivat Perho, Sykli, Optima, LHKK ja Luovi. Mukana on 61 ammatillista oppilaitosta, mikä kattaa suuren osan Suomen ammatillista oppilaitoksista
  • VASKI:n budjetti on 2,5 miljoonaa euroa, joten sen suuruus on koko OPH:n ohjelmasta yli 70 %
  • Projektin pääpaino on ekologisessa kestävyydessä, huomioiden kuitenkin myös sosiaalinen, kulttuurillinen ja taloudellinen kestävyys
  • VASKI:lla pyritään saavuttamaan pysyviä toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia
  • Hankkeen eri teemojen tuloksena syntyy ammatillisen koulutuksen kestävyystiekartta
  • Projektin myötävaikutuksena ammatillisten oppilaitosten omaa kestävän kehityksen ohjelmatyötä vahvistetaan
  • VASKI-verkosto kehittää koko ammatillisen koulutuksen toimintaa kestävämmäksi ja vastuullisemmaksi.
facebook  twitter  linkedin  instagram 
Poistu listalta   |   Hallitse tilauksiasi   |   Näytä verkossa
VASKI - Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hanke
https://vaski.info/
© VASKI-hanke