VASKI- Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hanke
VASKI - Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hanke
vaskihanke, vastuullisuus; kestävä kehitys; ammatillinen koulutus
facebook  twitter  linkedin  instagram 
VASKI-hankkeen uutiskirje  Valtakunnallisen koordinaatiohankkeen kuudes uutiskirje, josta löytyy inspiroivaa tietoa niin VASKI-osatoteuttajille kuin muillekin. Joulutervehdys. Hankkeen logo ja ophrahoittaa-logo.
Kestävyystiekarttaa muovataan yhdessä alueellisissa työpajoissa

Ammatillisen koulutuksen kestävyystiekartta on valtakunnallinen toimenpidepolku ja oppimisympäristö esimerkkeineen ja hyvine käytänteineen. Jotta tiekartasta tulisi mahdollisimman käyttäjälähtöinen ja tarkoitustaan vastaava, se työstetään yhteiskehittämisen metodein.

Nyt kannattaa osallistua!

Maaliskuussa järjestetään alueellisten työpajojen sarja, johon toivomme osallistujia jokaisesta VASKI-verkoston organisaatiosta. Työpajat ovat sisällöllisesti yhteneväisiä, joten yhteen osallistuminen riittää. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 3.3.2023 tästä linkistäJos et pääse osallistumaan yhteenkään työpajaan, mutta haluat osallistua kestävyystiekartan laadintaan, voit laittaa sähköpostia sini.raita-aho@sataedu.fi.

13.3. Espoo klo 10-14:30

15.3. Kuopio klo 10-14:30

27.3. Ulvila klo 10-14:30

29.3. Oulu klo 10-14:30

Ammatillisen koulutuksen kestävyystiekartan yhteiskehittäminen

Yhteiskehittämisen hyviä puolia ovat esimerkiksi työskentelytavan sitouttavuus. Toimijat ovat usein sitoutuneempia työn sisältöihin ja jatkotyöskentelyyn, kun he ovat saaneet olla mukana tekemässä työstä itsensä näköistä. Yhteiskehittämisen lopputulos on usein parempi, koska sillä on laajempaa kannatusta. Yhteiskehittämisen avulla pystytään keskittymään juuri oikeisiin asioihin, jolloin lopputuloksessakin on niitä asioita, mitä toimijat sinne haluavat ja tarvitsevat.

Kuvassa: projektisuunnittelija Sini Raita-aho

Yhteiskehittäminen onnistuu vain, jos toimijat ovat valmiita työskentelemään yhdessä ja sitoutuvat työskentelyyn. Siksi on erityisen tärkeää, että VASKI-verkosto aktivoituu kestävyystiekartan kehittämiseen alueellisten työpajojen ja muun kevään työskentelyn aikana. Kannustan kaikkia rauhoittamaan hetket kestävyystiekartan parissa työskentelylle. Erilaisiin työpajoihin ja palavereihin osallistuessa kannattaa välttää esimerkiksi sähköpostin selailua samanaikaisesti.

Kestävyystiekartan luonnos tulee pian nähtäväksi

Kirjoittaessani tätä tekstiä kestävyystiekartta ei ole vielä avoinna VASKI-verkostolle. Tilanne kuitenkin tulee muuttumaan aivan lähiviikkoina. Tiekarttaan tutustuessa on syytä huomata, että sen nykyinen versio ei tule olemaan lopullinen. Kestävyystiekartta tahdotaan työstää avoimessa prosessissa VASKI-verkoston yhteistyöllä, minkä takia avaamme ThingLink-ympäristön verkostolle jo tässä vaiheessa tiekartan koostamista. Työvaiheen vuoksi tiekartta ei ole vielä kovin saavutettava. Maaliskuussa toivommekin huomiota kiinnitettävän erityisesti otsikointeihin ja asioiden jaotteluun sekä suunniteltuihin sisältöihin.

Kiitos panoksestasi yhteiskehittämiseen, ja nähdään aluetyöpajoissa!

Terveisin,

Sini Raita-aho, projektisuunnittelija

Vastuullisuuspolkuvalmennus uudistaa ajattelua

Vastuullisuuspolkuvalmennuksen kehittäminen on yksi työpaketti 6.sen keskeisimmistä teemoista. LHKK on aloittanut vastuullisuuspolkuvalmennuksen työelämälle ja kehittää koulutusta edelleen yhdessä osatoteuttajien kanssa työpaketin hybridityöpajoissa. LHKK:n seuraava vastuullisuuspolkuvalmennus alkaa maaliskuussa.

Työelämän ympäristövastuutoimet linkittyvät entistä tiiviimmin kilpailukykyyn. Tutkimusten mukaan kestävään liiketoimintaan panostavat yritykset saavat kilpailijoihinsa nähden 5-15 vuotta kilpailuetua. Myös kuntakeskustelussa kestävä kehitys ja ilmastotyö ottavat vahvaa roolia.

Annu Kuusisto, Urjalan kunnanjohtaja kertoo päätöspuheessaan oivalluksistaan käytyään vastuullisuuspolkuvalmennuksen. Urjalan kunnasta valmennukseen osallistui koko johtoryhmä, jotta yhteinen ymmärrys vastuullisuusteemasta kasvaisi. ”Yleensä ajattelemme, että kasvu on tavoiteltavaa ja luo automaattisesti hyvinvointia. Yritysten ja liikevaihdon tulee kasvaa. Kunnat menestyvät väkiluvun kasvaessa. Meistä kunkin nettovarallisuuden kasvaessa lisääntyy myös onnellisuus ja turvallisuus. Näinhän me usein ajattelemme” Vastuullisuuspolkuvalmennuksen alussa heräteltiin opiskelijoita pohtimaan kasvua hieman eri näkökulmasta.

”Valmennuksen aikana kirkastui ajatus siitä, että voisiko kasvua ajatella jostakin muustakin näkökulmasta. Keskittyä kuntana siihen mitä meillä jo on ja tehdä laadukkaasti työtä sen eteen. Parantaa yrityksien ja kuntalaisten hyvinvointia ja saavuttaa sitä kautta elinvoimaa. Eli kasvaa sisäisesti. Hyvinvointi koostuu lopulta hyvin yksinkertaisista asioista ja yksinkertaisesta elämästä. Kasvaako hyvinvointi sittenkään palkkapussin kanssa samassa suhteessa?” Annu Kuusisto kysyy.

Tiina Nurmi

Opettaja, erityisopettaja

LHKK

Tartuthan sinäkin Vaskihaasteeseen?
Katso yhteistyö- ja ideointialustan esittely (video)

Vahvistetaan yhdessä vihreää kädenjälkeä

Vaskihaaste-kampanjan ideana on vahvistaa ammattiin opiskelevien nuorten ja aikuisten positiivista ilmastoon ja ympäristöön liittyvää kädenjälkeä, vihreää siirtymää ja edistää vastuullisen ammatti-identiteetin kehittymistä. Opiskelijat jättävät opettajien, ohjaajien ja opiskelijakuntien ohjaamina lupauksia koko huhtikuun ajan 2023.

Siirry tästä yhteistyö- ja ideointialustalle (Padlet)

Yhteistyö- ja ideointialustan esittely (video)

Siirry tästä kampanjasivustolle

Lupauksia voi jättää tästä jo nyt!

Kampanjasta järjestetään etukäteen innostavia webinaareja. Lisätiedot ja liittymislinkki löytyy: vaski.info/tapahtumat:

  • 22.3.2023 klo 14:00-15:00 Yhdessä kohti Vaskihaastetta
  • 3.4.2023 klo 10:00-11:00 Vaskihaasteen starttiwebinaari
  • 17.4.23 klo 10:00-11:00 Vaskihaasteen tehoviikon tsemppiwebinaari
  • 27.4.23 klo 10:00-11:00 Vaskihaasteen tuloslähetys

Yhdessä saamme opiskelijat mukaan ja kampanjan onnistumaan!

Annan mielelläni lisätietoja:

Virve Rinnola (virve.rinnola(a)sataedu.fi)

Vastuullisuusviestinnän asiantuntija

Ps. Alla on kekelupaukseni, mikä on sinun?

Kestävän kehityksen lupaukseni: Aion edistää vastuullisuutta töissä ja kotona. Haluan olla sosiaalisen vastuun sanansaattaja. @vaskihanke @virverinnola
Selaa VASKI-hankkeen tapahtumakalenteria ja tutustu kaikkiin tulossa oleviin tapahtumiin!
Siirry VASKI.info-tapahtumakalenteriin

Tietoa hankkeesta

  • VASKI-hanke on osa ammatillisen koulutuksen kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän kehittämisohjelmaa. Opetushallituksen rahoittaman ohjelman tavoitteena on tukea Agenda 2030-tavoitteiden toteutumista ammatillisessa koulutuksessa sekä vahvistaa kestävää kädenjälkeä
  • VASKI-hankkeen pääkoordinoija on Sataedu ja osakoordinaattoreina toimivat Perho, Sykli, Optima, LHKK ja Luovi. Mukana on 61 ammatillista oppilaitosta, mikä kattaa suuren osan Suomen ammatillista oppilaitoksista
  • VASKI:n budjetti on 2,5 miljoonaa euroa, joten sen suuruus on koko OPH:n ohjelmasta yli 70 %
  • Projektin pääpaino on ekologisessa kestävyydessä, huomioiden kuitenkin myös sosiaalinen, kulttuurillinen ja taloudellinen kestävyys
  • VASKI:lla pyritään saavuttamaan pysyviä toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia
  • Hankkeen eri teemojen tuloksena syntyy ammatillisen koulutuksen kestävyystiekartta
  • Projektin myötävaikutuksena ammatillisten oppilaitosten omaa kestävän kehityksen ohjelmatyötä vahvistetaan
  • VASKI-verkosto kehittää koko ammatillisen koulutuksen toimintaa kestävämmäksi ja vastuullisemmaksi.
facebook  twitter  linkedin  instagram 
Poistu listalta   |   Hallitse tilauksiasi   |   Näytä verkossa
VASKI - Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hanke
https://vaski.info/
© VASKI-hanke